Din a doua încercare, Matteo Renzi a demisionat

Data publicării:
Italian Constitutional Referendum 2016
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a demisionat . El anunţase în cursul zilei că va face acest gest, pentru a doua oară în această săptămână. Prima tentativă de demisie a lui Renzi a avut loc luni, a doua zi după ce electoratul italian a respins reforma constituţională propusă de acesta. Atunci, preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut să mai rămână în funcţie până la adoptarea în Parlamentul Italiei a bugetului pentru 2017. În plus, Matteo Remzi a demisionat şi de la conducerea Partidului Democrat.

Italian Constitutional Referendum 2016
Foto: Gulliver/GettyImages

Bugetul aprobat. Demisia urmează la ora 19:00 (20:00 ora României – n.r.). Mulţumesc tuturor şi trăiască Italia”, a scris Matteo Renzi pe Twitter. Anterior acestui mesaj, o sursă parlamentară a susţinut că premierul ar urma să-şi dea demisia abia la sfârşitul săptămânii, scrie News.ro.

Parlamentarii italieni au aprobat, miercuri după-amiază, legea bugetului pentru 2017, pentru care şi-a asumat deja responsabilitatea executivul lui Matteo Renzi. Bugetul pentru anul viitor, care conţine mai multe tăieri de taxe şi majorări ale veniturilor pensionarilor, a atras criticile Comisiei Europene care estimează că deficitul bugetar al Italiei va depăşi cota de 3% şi că datoria externă, deja imensă, va creşte în urma împrumuturilor necesare pentru susţinerea acestor măsuri.

Presa îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat. Doar că demisia lui renzi de la conducerea formaţiunii politice deschide lupta pentru putere în interiorul acesteia. Teoretic, şeful Partidului Democrat preia şi funcţia de premier. Preşedintele Sergio Mattarella a anunţat consultări cu formaţiunile politice, pentru găsirea unei soluţii de depăşire a crizei politice şi guvernamentale provocate de demisiile lui Matteo Renzi.

Născut la Frorenţa pe 11 ianuarie 1975, Matteo Renzi a fost al 56-lea şi cel mai tânăr prim-ministru al Italiei. A preluat funcţia pe 22 februarie 2014, de la Enrico Letta. Între 2009 şi 2014 a fost primar al Florenţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri