Dmitri Rogozin: Pe 9 mai, de Ziua Victoriei, voi veni în Transnistria

Data publicării:
Dmitri Rogozin vicepremier rus mfax

Dmitri Rogozin / Foto: Mediafax

„Am o atitudine respectuoasă faţă de sfaturile străine şi, în special, ameninţări, dar voi veni de Ziua Victoriei în Transnistria. Aşteptaţi-mă!”, a afirmat Dmitri Rogozin, potrivit Mediafax, care citează Unimedia.

Reacţia oficialului rus intervine după ce preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat, într-o emisiune la Pro TV Bucureşti că autorităţile de la Chişinău i-au recomandat să renunţe la vizita în regiunea trasnistreană.

„La 9 mai şi-a anunţat prezenţa la Tiraspol vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Noi i-am recomandat să se abţină de la această vizită, dar nu am fost auziţi. Bineînţeles că nu putem să-i interzicem să vină pe teritoriul Republicii Moldova. Şi la Chişinău vor fi manifestaţii organizate de comunişti, dar vom sărbători şi Ziua Europei. Unii îşi doresc confruntări, dar noi vrem să-i ajutam pe oameni să înţeleagă unele lucruri”, a declarat Vlad Filat.

În contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a făcut mai multe declaraţii privind regiunea transnistreană, asigurând în special că Rusia va acorda o atenţie sporită în ceea ce priveşte drepturile etnicilor ruşi din regiune.

Autorităţile de la Tiraspol au lansat o campanie de strângere de semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei, în contextul unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora locuitorii din stânga Nistrului trebuie să-şi decidă singuri viitorul.

Campania a fost iniţiată la 22 aprilie, cu susţinerea Uniunii comunităţilor ruse din Transnistria, şi se va încheia la 9 mai, când la Tiraspol va avea loc o paradă cu ocazia Zilei Victoriei.

Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk va înmâna petiţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la rândul său, o va transmite preşedintelui Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin va merge în Crimeea, pentru a asista la parada militară de 9 mai, eveniment care marchează victoria împotriva Germaniei naziste. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri