DOCUMENT| Viorica Dăncilă cere Parlamentului audierea lui Victor Negrescu, a treia propunere de comisar european

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ce se intampla cu guvernul dancila dupa ce iese alde de la guvernare
Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu

Premierul demis, Viorica Dăncilă a trimis Parlamentului o scrisoare prin care anunță nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european și cere audierea acestuia în comisiile de specialitate, conform legii pe care nu a respectat-o la nominalizările precedente. Dăncilă a declarat marți că a transmis o nouă propunere președintelui desemnat al Comisie Europene, în persoana fostului europarlamentar Victor Negrescu.

„Având în vedere solicitarea doamnei Ursul von der Leyen, Președinte-ales al Comisiei Europene, prin adresa transmisă în dată de 28.10.2019, referitoare la propunerea Guvernului României privind candidatul pentru funcția de membru al Comisiei Europene, am deosebita onoare să vă informez că domnul Victor Negrescu este nominalizarea Guvernului României pentru funcția de comisar european. 

În acest sens, în conformitate cu Legea 373/2013, vă adresez rugămintea de a demara procedurile necesare pentur audierea domnului Victor Negrescu în comisia de specialitate a Camerei Deputaților”, se arată în scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă la Parlament.

Ce prevede legea 373/2013:

Art. 19. - (1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, candidatura lui Victor Negrescu nu întruneşte condiţiile necesare. Mai exact, propunerea nu a făcută în urma unui consens între guvernul român şi Preşedinţie.

În plus, procedura prevede ca un candidat la postul de comisar european să fie aprobat în Parlament, lucru care nu s-a întâmplat cu Victor Negrescu.

Ursula von der Leyen a cerut din nou României să ia o hotărâre cât mai repede, pentru a ajunge la un consens între cele două instituții, în ceea ce privește propunerea pentru postul de comisar european. 

Premierul desemnat, Ludovic Orban a declarat marți că Viorica Dăncilă nu mai are legitimitate să facă o nouă propunere pentru funcția de comisar european.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri