Doi europarlamentari acuzați că au primit bani de la Qatar au rămas fără imunitate

Data publicării:
parlamentul european vot
Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia). Foto: Profimedia Images

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia), vizaţi de justiţia belgiană în scandalul de corupţie Qatargate, în care sunt implicaţi actuali sau foşti membri ai Parlamentului European.

Votul din PE deschide calea pentru audierea celor doi eurodeputaţi de către anchetatorii belgieni şi confirmă unda verde dată marţi în unanimitate de Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), transmite Agerpres.

Cei doi aleşi europeni, excluşi din grupul europarlamentar S&D, au negat orice implicare în scandalul Qatargate şi s-au opus ridicării imunităţii lor.

În acest scandal de corupţie care afectează imaginea Parlamentului European au fost arestate patru persoane: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în PE.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri