Donald Trump, întâmpinat cu proteste în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
U.S. President Trump's State Visit To UK - Day Two
Foto: GettyImages

Sunt proteste la Londra, iar direct vizat este Donald Trump. Este a doua zi a vizitei de stat pe care preşedintele american o face în regat, iar mii de oameni scandează împotriva sa. Sunt nemulţumiţi că ţara le e vizitată de un lider pe care-l consideră xenofob, rasist şi misogin.

Mii de protestatari s-au adunat la Trafalgar Square pentru un „carnaval al rezistenţei” faţă de Trump.

Organizaţia Together Against Trump („Împreună împotriva lui Trump”), speră să aducă sute de mii de oameni pe străzile din apropiere de Westminster.

Protestatarii vor trece de Scotland Yard pentru ca apoi să ajungă la Parliament Square. Acolo sunt aşteptate mai multe persoane pentru a ţine discursuri, inclusiv liderul laburist Jeremy Corbyn.

Poliţia din Londra a informat că au fost mobilizaţi 3.182 de poliţişti pentru a asigura securitatea publicului.

Protestatarii reuniţi în apropierea parlamentului britanic au lansat un balon pe care Donald Trump este înfăţişat ca un bebeluş în scutece.

Unul dintre realizatorii balonului, Leo Murray, a explicat: „Încercăm să îi reamintim preşedintelui cât de puţin binevenit este în această ţară”.

U.S. President Trump's State Visit To UK - Day Two
Foto: GettyImages

De asemenea, protestatarii au instalat marţi în centrul Londrei o sculptură a lui Donald Trump care scrie pe Twitter dintr-o toaletă aurită. Activistul Don Lessem a plasat sculptura sa de 5 metri, intitulată „Dump Trump” (Trump cel prost), în Trafalgar Square, unde demonstranţii s-au strâns încă de la primele ore ale dimineţii.

Luni, militanţi de la filiala din Marea Britanie a organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International şi-au instalat bannere pe podul Vauxhall peste Tamisa, situat în dreptul Ambasadei SUA la Londra.

„Rezistaţi sexismului. Rezistaţi rasismului. Rezistaţi urii. Rezistaţi cruzimii. Rezistaţi-i lui Trump” - se putea citi pe pancarte.

Liderul de la Casa Albă a susţinut marţi că n-a văzut la Londra decât „un protest mic” şi că „chiar şi pe drum încoace (spre reşedinţa premierului britanic) erau mii de oameni care aclamau”. „Da, am văzut un protest mic azi când am sosit - foarte mic - deci în bună parte sunt ştiri false, îmi pare rău s-o spun”, a declarat el.

Departe de aceste proteste, Trump a avut azi o serie de întâlniri oficiale, inclusiv cu premierul Theresa May. Preşedintele american a promis Marii Britanii un acord comercial post-Brexit substanțial.

Şefa guvernului va părăsi vineri funcţia, după ce nu a reuşit să găsescă o soluţie referitoare la Brexit. Trump a spus deja că aşteaptă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ca să poată negocia un acord comercial direct între cele două state.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri