Sari la conținut
News Alert

Donald Tusk: Britanicii se pot răzgândi

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat, la summitul de la Bruxelles, că britanicii încă se mai pot răzgândi în privința Brexitului. La acest summit a participat și Theresa May, șefa Guvernului britanic, care a încercat să-i convingă pe liderii europeni că nu doreşte un divorţ urât. Sugestia ei de a începe discuţii înainte de activarea Articolului 50 nu a fost acceptată. 

„Trebuie să respectăm rezultatul referendumului. Dacă este reversibil sau nu, britanicii hotărăsc. Eu aş fi cel mai fericit dacă ar fi reversibil, dar... acum trebuie să începem negocierile oficiale”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Nu este prima dată când Donald Tusk a sugerat că britanicii ar putea să rămână în Uniunea Europeană, însă premierul Theresa May a anunțat că procedura de retragere din Uniunea Europeană va fi declanşată până la sfârşitul lui martie 2017 şi că nu există nicio cale pentru blocarea Brexitului.

Britanicii vor fi, cel mai probabil, excluşi din piaţa unică europeană, una dintre sursele principale ale bunăstării lor economice. 

Nu este de așteptat ca liderii europeni să discute detalii despre negocierile care vor duce la divorțul de Marea Britanie – negocieri care vor dura probabil câțiva ani și care vor presupune o realocare de resurse, atenție, dar și un risc de adâncire a diviziunilor.