Donald Tusk sare în apărarea Poloniei

Data publicării:
Merkel And Tusk Meet As Ukraine Tensions Rise
BERLIN, GERMANY - APRIL 25: Polish President Donald Tusk and German Chancellor Angela Merkel(not pictured) give statements to the media upon Tusk's arrival at the Chancellery on April 25, 2014 in Berlin, Germany. Tusk and Merkel are meeting to discuss the situation in eastern Ukraine as diplomats scramble to ease tensions between Ukraine and Russia. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Este important să se pună capăt distrugerii reputaţiei Varşoviei, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, după decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Merkel And Tusk Meet As Ukraine Tensions Rise
FOTO: Gulliver/Getty Images

Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

„Polonia este percepută astăzi ca o forţă a dezintegrării în această parte a Europei şi de aceea cred că este important să se pună capăt distrugerii (...) reputaţiei Poloniei”, a declarat Donald Tusk, adăugând că nu se aşteaptă să fie impuse sancţiuni împotriva Poloniei în viitorul apropiat.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a scris pe Twitter că „este o zi dificilă pentru Polonia, dar şi pentru UE”, relatează agenţia PAP.
„În astfel de momente, dialogul este extrem de necesar. De aceea l-am invitat pe premierul Mateusz Morawiecki la Bruxelles să continue discuţia pe care am început-o la Consiliul European”, a mai scris Juncker.

Totodată, Juncker a postat copia scrisorii trimise lui Morawiecki, în care îl invită pe premierul polonez la un prânz sau o cină de lucru pe 9 ianuarie.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că executivul UE „nu a avut altă opţiune” decât declanşarea procedurii de activare a articolului 7. El a adăugat că Polonia are la dispoziţie trei luni pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene.

În urmă cu zece zile, camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri