Dragoș Tudorache și Rareș Bogdan, numiți în două comisii importante ale Parlamentului European

Data actualizării: Data publicării:
plenul parlamentului european
Plenul Parlamentului European. Foto: Getty Images

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache a fost numit în Comisia specială pentru inteligența artificială, pe care o va și conduce, potrivit Politico. De asemenea, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a fost numit membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, arată un comunicat de presă. Parlamentul European a anunțat, vineri, listele cu membrii din cinci comisii.

În Comisia specială pentru inteligența artificială din Legislativul european au fost aleși, pe lângă Dragoș Tudorache, 9 membri PPE (Partidul Popularilor Europeni), 7 membri S&D (social-democrați), printre care și Dan Nica, 4 membri ai grupului Renew, dar și alți 12 europarlamentari de la celelalte grupuri politice europene.

Această comisie va studia impactul și provocările de a derula noile tehnologii care folosesc Inteligența Artificială, și propune o foaie de parcurs cu obiective ale UE în sectorul IA și de asemenea pașii care trebuie luați pentru a le îndeplini.

Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a fost numit membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea. Decizia a fost anunțată, vineri, de Parlamentul European într-un comunicat de presă.

Comisia specială privind interferența externă în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea, va fi însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale au fost încălcate sau ocolite. De asemenea, va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.

Parlamentul European a anunțat listele de membrii care vor face parte din comisiile speciale

De asemenea, Parlamentul European a anunțat și componența celorlalte comisii speciale înființate: combaterea cancerului, chestiuni fiscale și transportul animalelor, potrivit site-ului caleaeuropeană.ro.

Membrii acestor comisii sunt aleși de grupurile politice, care comunică selecția lor președintelui Parlamentului. Fiecărui grup politic i se alocă un număr de locuri în proporție cu numărul de eurodeputați pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Președinții și vicepreședinții fiecărei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie.

Parlamentul European a decis la 18 iunie înființarea a trei comisii speciale pentru o perioadă de 12 luni privind lupta împotriva cancerului, combaterea dezinformării și referitor la inteligența artificială.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri