După Rusia, și Ungaria iese dintr-o organizație anticorupție

Data publicării:
viktor orban FB crop

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a dat dispozitie ministrului de externe Peter Szijjarto să demareze imediat procedurile de ieșire din programul Open Government Partnership (OGP), menit să asigure mai multă transparență, transmite corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas.

viktor orban FB crop

Ungaria este membră din 2012 a OGP, programul international care are ca scop asigurarea unei guvernari deschise si transparente, a încurajării participarii societății la guvernare, precum și a schimbului de bune practici între statele participante. Pe scurt: o inițiativă anticorupție.

În „Monitorul oficial” al Ungariei din 6 decembrie este publicată o hotărâre de guvern prin care prim-ministrul dă dispozitie ministrului de externe să trimita imediat o notificare de intenție de ieșire a Ungariei din OGP.

În legatură cu această decizie, MAE de la Budapesta a dat următorul comunicat: „În locul dezbaterii exemplelor de best practice, OGP dă lecții anumitor țări, nu poartă dialog, denaturează fapte și întocmește rapoarte părtinitoare”.

Anterior, OGP publicase un raport în care atrăgea atenția că în Ungaria mecanismele de control și verificare au fost demontate într-o măsură îngrijorătoare, a scăzut transparența, iar libertatea presei este în pericol.

Guvernul ungar critică OGP pentru că ia în considerare doar informațiile ONG-urilor din Ungaria si ignoră argumentele Guvernului.

Înaintea Ungariei, Rusia a fost singura țară care a părăsit voluntar OGP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri