Sari la conținut

Economia Ungariei, frânată de lipsa forţei de muncă

Criză acută de forţă de muncă pe piaţa din Ungaria. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, 9 din 10 patroni din industrie se plâng că găsesc tot mai greu angajaţi, pentru că nu există personal specializat. De fapt, Ungaria şi alte state foste comuniste din centrul Europei au devenit victimele propriului succes economic. Ani la rând au atras investiţii masive, graţie taxelor mici, iar acum nu mai fac faţă cererii şi nu se pot extinde, din cauză că nu găsesc forţă de muncă. Au găsit însă soluţia automatizării rapide.

Om versus robot. Aceasta este dilema patronilor din Ungaria, puşi în dificultate din cauza lipsei acute de forţă de muncă.

Gabor Kiraly, patron: Am fost şocaţi când ne-am dat seama că trebuie făcut ceva cu lipsa de forţă de muncă şi în acelaşi timp ne-am trezit cu o creştere bruscă şi semnificativă a cererii pentru produsele noastre. Asta ne-a forţat să găsim o soluţie.

Pentru firmele care îşi permit să investească, soluţia a însemnat robotizarea masivă.

Tibor Zentai, patron: Aria de sarcini pe care le-am automatizat s-a triplat în ultimul an. Noi credem că tendinţa va continua şi în 2018.

David Nemeth, expert bancar: Investiţiile au crescut şi s-au concentrat pe aparatură, robotizare şi automatizare.

Momentan, automatizarea pare singura soluţie viabilă, dar totuşi nu-i linişteşte pe oamenii de afaceri. Două treimi dintre patroni susţin că nu găsesc angajaţi.

Gabor Kiraly, patron: Forţa de muncă disponibilă acum pe piaţa maghiară nu ne permite să ne dezvoltăm. La fel ca multe alte firme, nu mai avem de unde să luăm oameni.

Dacă pentru industrie, automatizarea accentuată este un mod de supravieţuire, în alte domenii criza forţei de muncă are toate şansele să se agraveze. Unul dintre cele mai afectate sectoare este cel al construcţiilor, dar şi comerţul şi serviciile încep să sufere din cauza lipsei de forţă de muncă.

Şi lucrurile sunt departe de a se îndrepta. Potrivit unei estimări ONU, Europa de Est va suferi o pierdere demografică de 8 milioane de oameni. Printre cauze se numără migraţia şi îmbătrânirea populaţiei. Ungaria va fi cea mai afectată, urmată de Cehia, Slovacia şi Polonia.