Edward Snowden: Marea Britanie i-a spionat pe toţi delegaţii G20 în 2009, la Londra

Data publicării:
g20 summit londra

Cotidianul britanic The Guardian vine cu noi informaţii clasificate furnizate de deja celebrul Edward Snowden, fost angajat al serviciilor secrete americane CIA şi NSA – Agenţia Naţională de Securitate. De data aceasta, este vorba de modul în care aliaţii se supraveghează între ei în cadrul reuniunilor la vârf. Potrivit documentelor consultate de The Guardian, diplomaţii şi oficialii străini participanţi la summitul G20 din Londra de acum trei ani au fost monitorizaţi şi apelurile telefonice au fost interceptate, din ordin guvernamental.

De pe dispozitivele Blackberry ar fi fost supravegheate şi e-mailurile, se mai arată în documentele citate. În plus, unii dintre delegaţi ar fi fost îndrumaţi să utilizeze calculatoare setate să intercepteze e-mail-urile şi cu software de supraveghere a navigării pe internet.

45 de persoane s-ar fi ocupat de o listă completă a destinatarilor apelurilor iniţiate de participanţii la summit.

Există de asemenea un raport care arată că NSA ar fi realizat o tentativă de interceptare a apelurilor preşedintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev, către Moscova, menţionându-se că acestea se făceau prin satelit.

Dezvăluirea vine cu doar câteva ore înainte ca Marea Britanie să deschidă oficial şi să prezideze lucrările altui summit la vârf – G8, care se desfăşoară în Irlanda de Nord. Toate cele opt naţiuni aşteptate luni în reuniunea G8 au fost reprezentate şi în 2009, când această amplă acţiune de supraveghere şi spionaj ar fi avut loc.

Ella Moroiu


Printre invitaţii G20 din 2009: Barack Obama, Vladimir Putin, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Jose Manuel Durao Barroso

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri