Elveţia va acorda Ucrainei şi Republicii Moldova ajutoare de 140 de milioane de franci

Data publicării:
drapelul elvetiei
Elveţia va acorda Ucrainei şi Republicii Moldova ajutoare de 140 de milioane de franci. Foto: Profimedia

Guvernul elveţian a solicitat parlamentului aprobarea unor ajutoare umanitare în valoare de 140 de milioane de franci (circa 142 de milioane de euro) pentru Ucraina şi Republica Moldova, transmite miercuri Reuters.

Elveţia a alocat deja 1,3 miliarde de franci în sprijinul Ucrainei, din care 270 de milioane de franci pentru populaţia ucraineană rămasă în ţară şi 1,03 miliarde pentru refugiaţii ajunşi pe teritoriul elveţian.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, Elveţia a primit circa 75.000 de refugiaţi ucraineni.

În ianuarie, la Forumul Economic de la Davos, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut din partea aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene, în condiţiile în care războiul în Ucraina vecină continuă, iar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ea a adăugat că Republica Moldova are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei, notează Reuters, citată de Agerpres.

Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova şi-a crescut bugetul apărării, iar guvernul de la Chişinău are discuţii despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu Uniunea Europeană, cât şi, pe bază bilaterală, cu aliaţii săi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri