Emil Hurezeanu: Cancelarul Angela Merkel critică serviciul de informaţii externe al Germaniei pentru complicitatea cu CIA

Data publicării:
emil hurezeanu circumspect

Preşedintele Ion Iliescu a dat mână liberă şefului Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională să aprobe cererea Agenţiei Centrale de Investigaţii (CIA) din Statele Unite. CIA a cerut în 2002 să primească un sediu la Bucureşti. De detaliile problemei s-a ocupat şeful SIE de la acea vreme, Ioan Talpeş. Amândoi au recunoscut operaţiunea pentru revista germană Der Spiegel. Amândoi susţin că habar nu aveau că americanii ar avea de gând să facă în clădirea din România o închisoare secretă, unde să ancheteze terorişti.

„De ce spune Ion Iliescu asta acum? Unii cred, bineînţeles, că „amicul URSS” - cum se numea pe vremea lui Alexandru Sahia o organizaţie de stânga pro sovietică în perioada interbelică – îşi revine probabil. Nu, nu cred”, a spus analistul Emil Hurezeanu.

Acesta a menţionat însă că în Germania există un adevărat scandal legat de serviciul de informaţii externe, care a colaborat cu CIA împotriva intereselor cetăţenilor şi companiilor din ţară.

Astăzi, în Germania e un scandal imens. Cancelarul, care coordonează activitatea serviciilor secrete în mod direct, critică foarte dur serviciul de informaţii externe al Germaniei – CIA german sau SIE românesc – pentru colaborare şi complicitate cu CIA împotriva intereselor cetăţenilor şi firmelor europene şi germane. Fără acordul politic al statului german, fără notificarea coordonatorului, care este cancelarul. Scandalul este imens. (...) Această ştire, pentru unii, echivalează cu demisia guvernului”, a spus analistul.

Câţiva se întreabă unde este controlul democratic într-o societate foarte modernă în care serviciile au devenit atât de importante încât pot să devină şi independente faţă de factorul politic. Mai este posibil un control democratic al unor creiere ultra sofisticate, care doar ele ştiu cu ce se ocupă? Unde începe interesul naţional restrictiv, raţiunea de stat, închisori CIA în România şi unde începe dreptul democraţiei de a şti tot ce se întâmplă într-o ţară? Inclusiv raţiunile de stat trebuie explicate sau justificate”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Această coincidenţă – n-are nicio legătură secvenţa domnului Iliescu cu secvenţa doamnei Merkel – dar este un semn, cred, că Europa are nevoie de un moment de luciditate acum, în tensiunea asta extraordinară prin războiul din Ucraina de Est, prin incertitudinile legate de discuţiile cu Rusia, prin ceea ce se întâmplă între America şi Uniunea Europeană şi între America şi Rusia şi că există un fel de reflux al strunirii politice a arbitrariului de altă natură”, a completat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri