Sari la conținut
News Alert

Emil Hurezeanu: În Germania, musulmanii nu au venit cu frustrările imemoriale ale musulmanilor din Franța

Germania are patru milioane de musulmani la o populație de peste 80 de milioane. Majoritatea acestor musulmani din Germania sunt turci. Turcii n-au avut o tranziție de colonizați ai Germaniei niciodată, n-au fost supușii imperiului german, care abia a existat. Turcii au avut o socializare, în Turcia, de natură laică. Turcii au venit ca beneficiari ai unor avantaje în timpul boom-ului economic din anii '60-'70 și nu au venit încărcați cu frustrările imemoriale ale generațiilor de colonizați. Tot ce spun acum despre turcii din Germania este pe dos în Franța”, a spus Emil Hurezeanu.

În Franța au venit urmașii celor cu probleme. În secolul al XIX-lea începe marea ofensivă colonială a Franței în Africa arabă și subsahariană. Acolo unde colonistul a pus piciorul au fost probleme. Când a plecat cizma colonistului, urma ei a fost umplută de sânge. Au început marile probleme de identitate ale celor care au rămas. Despărțirea de colonistul francez s-a făcut cu sânge, au fost războaie, au fost tensiuni, au fost traume identitare și în metropolă. Francezii s-au trezit cu coloniștii lor, francezii din Magreb, milioane de oameni au trebuit transplantați”, a spus Emil Hurezeanu.

Au fost două drame. Când apare boom-ul economic occidental, vin imigranții. Venind din fostele colonii franceze, au fost considerați francezi relativ repede. Acești oameni păstreză limba franceză, păstrează o loialitate emoțională față de valorile Franței, dar s-au despărțit de Franța laică”, a explicat jurnalistul.