Sari la conținut

Emil Hurezeanu: Sancțiunile UE la adresa Rusiei, mai slabe decât cele ale SUA

Primele măsuri au fost de reducere a vizelor de călătorie pentru anumiți cetățeni. Astăzi, au fost înghețate conturile. Sunt mai slabe sancțiunile europenilor decât ale americanilor”, a apreciat Emil Hurezeanu.

Sunt cel puțin două personaje de care îmi aduc aminte, care nu mai au voie să călătorească și care au conturile blocate, ca și cum ar fi avut, până acum, foarte mulți bani”, a adăugat jurnalistul, referindu-se la vicepremierul Dmitri Rogozin și la Serghei Glaziev, unul dintre consilierii președintelui rus, Vladimir Putin.

Poate Rogozin a câștigat foarte mulți bani când era ambasadorul Rusiei la NATO. E cel care joacă rolul de nebun ale regelui”, a mai spus jurnalistul.

Emil Hurezeanu a vorbit și despre Serghei Glaziev. „Domnul Serghei este discipolul pricipal al lui Aleksandr Dughin, este unul dintre ideologii de bază ai eurasianismului din perspectivă economică. Lucrează la Kremlin și se ocupă de geopolitica economică și, mai ales, de Ucraina. A cofondat partidul Rodina, a fost membru al Partidului Comunist. Este foarte anti-gay, are prieteni în Occident. Oamenii aceștia nu mai au voie să călătorească și li se închide și carnetul de cec. Vom vedea cu ce rezultate”, a conchis Emil Hurezeanu.

Preşedintele Barack Obama a anunţat că Washingtonul impune restricţii de călătorie şi blocarea conturilor în cazul a 11 oficiali ruşi şi ucraineni. Printre aceştia se numără Dmitri Rogozin, Serghei Glaziev, dar și preşedintele destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

De asemenea, liderul de la Casa Albă i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să renunţe la ofensiva militară şi să permită găsirea unei soluţii diplomatice pentru criza din Ucraina.

Întrebată cât de dure sunt sancțiunile UE în comparație cu cele ale SUA, Catherine Ashton, Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă, a spus că UE a luat decizia „pe baza celor mai bune informații și a activității depuse pentru a stabili care ar fi cea mai bună abordare pentru Uniunea Europeană”.