Emmanuel Macron vrea „arhitectură de securitate şi încredere” între UE şi Rusia

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin visits France
Foto: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în timpul vizitei efectuate în Franţa de omologul său rus Vladimir Putin, pentru o apropiere între Uniunea Europeană şi Rusia şi o regăsire a încrederii într-o ordine internaţională aflată în „recompunere”, transmite AFP, citată de Agerpres.

În pofida „neînţelegerilor din ultimele decenii şi a dezbaterilor despre relaţia cu Occidentul”, Rusia este o ţară „europeană” şi „trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi de încredere între UE şi Rusia”, a spus Macron la primirea lui Putin la reşedinţa de vară din sudul Franţei a liderului de la Elysee.

Pe de altă parte, pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, Macron a susţinut în discuţia cu Putin organizarea unui summit în formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franţa) în săptămânile următoare, el apreciind că, în urma alegerii lui Volodimir Zelenski preşedinte al Ucrainei, există o schimbare pozitivă în relaţiile dintre Moscova şi Kiev.

Potrivit agenţiei Reuters, Putin i-a transmis lui Macron că nu vede vreo alternativă la formatul Normandia, dar s-a abţinut să se pronunţe asupra propunerii şefului statului francez privind un asemenea summit.

Liderul de la Kremlin a mai menţionat că manifestă un optimism precaut după discuţiile telefonice pe care le-a avut cu omologul său ucrainean, dar a insistat că orice nouă întâlnire pe tema crizei ucrainene trebuie să conducă la rezultate tangibile.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri