Epidemie de gripă în Bulgaria, la granița cu România

Data publicării:
bulgaria

În Bulgaria urmează să fie declarată epidemie de gripă în regiunea Vidin, la graniţa cu România, după ce măsura a fost deja luată în Ruse. 12 oameni, printre care şi un copil de 5 ani, au murit din cauza bolii. Este epidemie şi în numeroase regiuni din Ungaria. Medicii din ambele ţări spun că gripa se răspândeşte foarte repede deoarece numărul celor care s-au vaccinat este extrem de mic.

În 15 regiuni din Bulgaria, unde virusul s-a extins în ultima vreme cu repeziciune, şcolile au fost deja închise.

Lucica Gheorghiev, profesoară în Vidin: S-au închis școlile în acele județe unde s-a declarat gripă. (...) Se iau măsuri sigur. Primăriile decid.

- Cum vă protejați ca să nu vă îmbolnăviți?

- Beau ceai.

- V-ați făcut vaccinul?

- Da, da.

- Acum nu, nu m-am vaccinat.

- Vă e frică?

- Nu.

Situaţia e din ce în ce mai gravă în ţara vecină. Numărul pacienților care au ajuns la spitalul din Vidin cu infecții respiratorii sau simptome de gripă s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar medicii se așteaptă ca în orice clipă și Vidinul să fie declarat zonă epidemica.

Legea bulgară prevede că se poate declara epidemie odată ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 200 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Ivo Gheorghiev, medic în Vidin: Sunt aproape convins că cu timpul și cu viteza cu care merge răspândirea asta de viroză, este deja atins și, probabil, o să fie anunțat în următoarele zile. (...) Mai mult din jumătate din Bulgaria este atinsă deja de epidemie.

Medicii spun că şi în Bulgaria s-a ajuns în această situația din cauza gradului mic de imunizare a populației. Doar 0.5% din oameni se vaccinaseră, înainte de izbucnirea epidemiei. Procentul a ajuns între timp la 3%, dar este în continuare unul mic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri