Erdogan cere UE să se pronunțe în legătură cu aderarea Turciei

Data publicării:
erdogan tribuna

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Uniunii Europene să se pronunțe în mod clar pentru sau împotriva aderării Turciei la blocul comunitar european, afirmând că este „finalul jocului” într-un discurs rostit în fața Parlamentului la Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres.

erdogan tribuna

Am ajuns la finalul jocului”, a afirmat președintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

„Nu există niciun obstacol pentru ca Turcia să devină o țară membră dacă UE dorește acest lucru, suntem pregătiți pentru aceasta, a spus președintele turc. Depinde de ei să vadă dacă doresc să continue cu sau fără Turcia, a adăugat el.

„Faptul că ne lasă în fața ușii de 53 de ani arată intențiile lor față de noi”, a apreciat președintele turc, cerând țărilor membre UE să-și precizeze intențiile.

În contextul în care procesul de aderare la UE a fost inițiat la începutul anilor '60 și negocierile au început formal în 2005, atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu dorește să-și onoreze promisiunea făcută Turciei, a subliniat președintele turc.

„Turcia și-a respectat întotdeauna angajamentele față de Europa, a subliniat Erdogan, care a amintit că obligativitatea vizelor impusă cetățenilor turci care doresc să se deplaseze în UE urmează să fie ridicată în octombrie, o lună care va fi foarte importantă pentru relațiile Turciei cu europenii, a precizat președintele turc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri