Sari la conținut

Erdogan impută Olandei masacrarea a 8.000 de bosniaci musulmani în 1995

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat miercuri un nou atac virulent la adresa Olandei, imputându-i responsabilitatea pentru masacrul de la Srebrenica, dar și la adresa Europei, unde, în opinia sa, „spiritul fascismului umblă liber”, informează AFP.

Merkel And Erdogan Mark 50 Years Of Turkish Immigration

Foto: Guliver/GettyImages

Ei nu au nicio legătură cu civilizația, nici cu lumea modernă. Ei sunt cei care au masacrat peste 8.000 de bosniaci musulmani în Bosnia-Herțegovina în timpul masacrului de la Srebrenica”, enclavă ce se afla sub protecția Căștilor Albastre olandeze, a declarat Erdogan în timpul unui discurs.

Circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de forțele sârbe ale Bosniei la Srebrenica, în numai câteva zile în iulie 1995. Acesta este cel mai sângeros măcel comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acest caz continuă să bântuie Olanda, unde o anchetă a dus la demisia guvernului, în 2002, și unde în septembrie 2013, după verdictului unui tribunal olandez, această țară a devenit primul stat din lume făcut responsabil pentru fapte ale soldaților săi sub mandat ONU.

Premierul olandez Mark Rutte a calificat deja, marți, drept falsificare dezgustătoare a istoriei un prim atac al lui Erdogan cu privire la masacrul de la Srebrenica.

Extrem de iritat după anularea mai multor mitinguri electorale ale susținătorilor săi în Germania și refuzul Olandei de a le permite unor miniștri turci să participe la astfel de reuniuni, Erdogan a mai afirmat că spiritul fascismului umblă liber pe străzile Europei.

Denunțând tratamentul în opinia sa discriminatoriu rezervat minorităților etnice și musulmanilor în Europa, el a afirmat, într-o aluzie la fasciști, că evreii au fost tratați în același fel în trecut.

Sursa: Agerpres