Erdogan: Merkel îi susține pe teroriști. Reacția cancelarului german

Data actualizării: Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, and German Chancellor Angela Merkel leave at the end of a press statement after a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, Feb. 2, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Angela Merkel a calificat drept „aberante” afirmațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care o acuzase că „susține teroriștii”, transmite Agerpres, citându-l pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

FOTO Agerpres

„Cancelarul nu are intenția de a participa la un concurs de provocări. Aceste reproșuri sunt în mod evident aberante”, a subliniat Seibert, într-o scurtă declarație scrisă, în timp ce tensiunile între Ankara și mai multe țări europene sunt foarte vii.

Cu puțin timp înainte, liderul turc a acuzat-o pe Angela Merkel că „susține teroriștii”.

„Doamnă Merkel, de ce ascundeți teroriști în țara dumneavoastră? De ce nu acționați?”, a întrebat Erdogan, într-un interviu televizat, acuzând Berlinul că nu ar fi dat curs la 4.500 de dosare ale unor presupuși teroriști, comunicate de Ankara.

„Doamnă Merkel, susțineți teroriștii”, a spus cu fermitate președintele turc.

Turcia acuză Germania că oferă refugiu luptătorilor pentru cauza kurdă și suspecților căutați pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut.

Erdogan a criticat-o de asemenea pe Merkel pentru susținerea de către aceasta a premierului olandez Mark Rutte în criza diplomatică turco-olandeză.

Haga a refuzat să permită unor miniștri turci să participe la mitinguri în această țară pentru a-i îndemna pe turcii din diaspora să voteze „da” la referendumul din 16 aprilie privind întărirea puterilor prezidențiale.

Autoritățile germane au împiedicat la rândul lor, săptămâna trecută, desfășurarea unor astfel de reuniuni, provocând furia Ankarei în timp ce motivele de tensiune erau deja numeroase între aceste două țări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri