Erdogan s-a rugat într-o moschee, asemenea foștilor sultani înainte de urcarea pe tron

Data publicării:
erdogan victorie alegeri

Victoria sa în alegeri a fost recunoscută şi de candidatul opoziţiei, care l-a felicitat pentru performanţa de a fi ales încă din primul tur de scrutin. S-au adeverit astfel previziunile analiştilor politici şi ale sondajelor de opinie, care îl indicau pe Recep Erdogan marele favorit al acestui scrutin.

Toate buletinele de vot au fost numărate în trei ore după închiderea urnelor.

Prezenţa la vot a fost de peste 70 la sută din cei 53 de milioane de alegători, în condițiile în care votul este obligatoriu.

Anunţul victoriei l-a găsit pe Recep Erdogan la Istanbul, unde s-a rugat într-o moschee, asemenea foştilor sultani înainte de urcarea pe tron. Tot la Istanbul, el a făcut şi primele declaraţii, spunând că la acest scrutin turcii şi-au demonstrat voinţa. Apoi, premierul a luat avionul spre Ankara pentru a lua parte la mitingul de la miezul nopţii.

Alegerile desfăşurate în Turcia au fost istorice pentru ţară - a fost pentru prima dată când preşedintele a fost ales prin vot direct şi nu de către Parlament, ca până acum.

Recep Erdogan este de 11 ani în fruntea guvernului. Înainte de a fi premier, în 2003, a fost primar al Istanbulului, un oraş cu 12 milioane de locuitori.

E un politician controversat. Unii îl laudă pentru modul în care a dezvoltat ţara, alţii îl critică pentru că vrea să o transforme într-o dictatură cu tendinţe islamice.

Ultimul an de mandat în funtea guvernului a fost unul marcat de proteste şi violenţe de stadă. Anul trecut, la sfârşitul primăverii, o demonstraţie împotriva distrugerii Parcului Gezi din Istanbul a declanşat o mişcare de contestare fără precedent care a continuat luni la rând. Mulți îl acuză și că încearcă să muşamalizeze un scandal de corupţie în care sunt implicaţi membri marcanţi ai partidului său. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri