Erori în anchetele de terorism ale europenilor. Franța a refuzat o listă cu suspecți furnizată de Damasc

Data publicării:
politisti politie franta arme GettyImages-461331232

Pe de altă parte, apar tot mai multe indicii că autorităţile belgiene au ignorat avertismentele partenerilor străini cu privire la unii suspecţi. După ce Turcia a anunţat că informase Belgia că unul dintre terorişti era suspectat de legături cu jihadişti din Siria, s-a aflat că unii dintre atentatori figurau pe o listă americană a suspecţilor de terorism. În plus, presa americană a pus gaz pe foc şi a scris că oficialii belgieni au respins toate tentativele de cooperare pe care le-au avut experţii americani în contraterorism.

Abdeslam era foarte obosit”. Acesta este motivul pentru care autorităţile belgiene l-ar fi interogat o singură dată pe terorist, după arestarea sa. Cel puţin aşa susţine presa de la Bruxelles, care mai spune că jihadistul putea fi arestat mult mai devreme. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, poliţia belgiană ştia încă din decembrie anul trecut unde se ascundea teroristul. Informaţia nu a mai ajuns însă la divizia antitero.

Discuție cu Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam:

- E adevărat că domnul Abdeslam a fost interogat o singură dată?

- O singură dată.

- E adevărat?

- Da.

- Şi au vorbit despre atentatele de la Paris?

- Da.

Au fost doar două dintre erorile comise de anchetatorii belgieni. Presa mai scrie că interogarea lui Salah Abdeslam s-a axat pe atentatele de la Paris. Asta, deşi în locuinţa în care se ascundea bărbatul, fuseseră găsite arme şi explozibili, semn că erau puse la cale noi atacuri.

În cazul lui Najim Laachraoui, cel de-al doilea kamikaze de la aeroportul Zaventem, autorităţile aflaseră de la familie că acesta fusese în Siria.

- Când aţi aflat că s-a dus în Siria, aţi făcut ceva, aţi anunţat poliţia?

Mourad Laachraoui, fratele lui Najim: Da. Noi ne-am dus primii la poliţie, ei nu ştiau. După atentatele de la Paris, au fost percheziţii la noi acasă, dar atât.

Erorile autorităţilor belgiene nu se opresc, însă, aici. Khalid El Bakraoui, teroristul care s-a aruncat în aer la metrou, era eliberat condiţionat şi încălcase termenii acestei eliberări. Dacă ar fi fost arestat, atentatul ar fi fost evitat.

Citiți și:

The New York Times: Atentatele de la Bruxelles, încă un eșec confirmat al spionajului european
ISIS a creat o unitate specială pentru acțiuni în străinătate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri