Eșec la Predeal. Cum a pierdut finanțarea europeană cel mai mare centru de agrement și spa ce urma să fie construit în centrul țării

Sergiu Voicu Data actualizării: Data publicării:
centru spa si agrement in constructie in predeal
Proiectul celui mai mare centru de agrement și spa din centrul țării, ce urma să fie construit la Predeal, a pierdut finanțarea europeană Foto: captură video Digi24

Dacă reabilitarea cetății Rupea este un exemplu de succes în ceea ce privește folosirea fondurilor europene, există și contraexemple. Sunt proiecte cu fonduri europene care au fost nu doar sancționate din diferite motive, dar beneficiarii finanțării au pierdut toți banii. Un astfel de exemplu există la Predeal.

În doar doi ani, pe un teren din Predeal ar urma să fie gata cel mai mare centru de agrement și spa din centrul țării. O investiție cu fonduri europene de 20 de milioane de lei. Așa suna anunțul în 2013, iar proiectul trebuia să fie gata în 2015. Suntem în 2021, dar proiectul nu este nici acum finalizat.

Conform proiectului,  Centrul de Agrement avea prevăzute saune, băi de aburi, fântână de gheaţă, piscine, aqua parc, salină artificială, terenuri de squash, solar și săli de fitness, iar obiectivul principal era acela de a crește numărul de turiști în Predeal  cu 15% încă din primul an de funcționare, iar perioada de ședere în stațiune să fie și ea mai mare cu cel puțin  10%.

„El ca proiect este foarte bun. Se află într-o zonă turistică și cred că ar fi avut o foarte mare atractivitate. Autoritățile locale ar trebui să aleagă acele proiecte care ajută comunitatea și aduc dezvoltare și apoi ar trebui să aibă oameni care știu să dezvolte astfel de proiecte”, spune Marian Jean Marinescu, europarlamentar cu experiență.

Firma care a început ridicarea clădirii nu a respectat termenele. Lucrările au fost scoase iar la licitaţie, de mai multe ori, până când a apărut un nou  constructor.

Autoritățile locale din Predeal nu au reușit să implementeze proiectul cu bani europeni așa cum trebuia. Ce s-a întâmplat? Au pierdut finanțarea, iar pentru a termina proiectul a trebuit să vină, cum se spune, cu bani de acasă, adică cu bani de la bugetul local.  

Sunt atâția ani de când a început acest proiect și încă se lucrează. Doar câțiva muncitori se văd în depărtare că mai lucrează la centrul de agrement și spa.

Am încercat să obținem o poziție oficială din partea autorităților, ca să aflăm când va fi gata proiectul.  Nu am reușit să aflăm nimic nici de la primar, și nici de la ceilalți responsabili pentru proiectul cu fonduri europene. 

„Momentan nu avem termen. Domnule, când o să fie gata, veniți și luați un interviu autorităților!” - ne sfătuiește, într-o filmare cu camera ascunsă, o persoană de pe șantier.

Centrul de agrement ar fi putut revigora turismul local. Dar drumul până la înfăptuire pare la fel de lung și complicat precum accesul la o poziție oficială despre stadiul lucrărilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri