EXCLUSIV. Cea mai dură declarație la adresa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
mep spaniol

Din noianul de declarații care au fost miercuri în dezbaterea despre România din Parlamentul European, se detașează opinia eurodeputatului spaniol Esteban Gonzales Pons, care spune: „Nu înţelegem reacţia extremă a Guvernului condus de dumneavoastră în tragica seară de 10 august, când mii de români veniţi din diaspora voiau doar să fie ascultaţi. Desigur, puteţi ignora criticile noastre, dar niciodată nu ar trebui să ignoraţi vocea poporului dumneavoastră. Românii au luptat pentru libertate împotriva comunismului, au dat jos o tiranie şi au construit o democraţie. Românii sunt un popor curajos şi decent, iar dumneavoastră, doamnă prim-ministru, îi ignoraţi”.

De la premierul şi europarlamentarii români, la vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi eurodeputaţii străini, toată lumea a vorbit despre binele cetăţenilor români.

„Trebuie o justiție corectă pentru cetățeni, ei sunt beneficiarii măsurilor din PE și parlamentele naționale. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție”, a spus Viorica Dăncilă în Parlamentul European.

Iată ce i-a spus apoi în Parlamentul European eurodeputat spaniol, PPE, Esteban Gonzales Pons:

„Nu înţelegem reacţia extremă a Guvernului condus de dumneavoastră în tragica seară de 10 august, când mii de români veniţi din diaspora voiau doar să fie ascultaţi. (...) Desigur, puteţi ignora criticile noastre, dar niciodată nu ar trebui să ignoraţi vocea poporului dumneavoastră. Românii au luptat pentru libertate împotriva comunismului, au dat jos o tiranie şi au construit o democraţie. Românii sunt un popor curajos şi decent, iar dumneavoastră, doamnă prim-ministru, îi ignoraţi. Spuneţi-mi, de ce nu vreţi să vă ascultaţi propriul popor? Spuneţi-mi, ce interese ascunse se află în spatele acţiunilor Guvernului pe care îl conduceţi? De ce vă temeţi? Ascultaţi vocea poporului, doamnă prim-ministru, ei nu vor decât integritate, transparenţă şi dreptate. Românii vor doar să aibă un viitor mai bun, în propria ţară, nu în afara ei. Nimic mai mult. Acest parlament va rămâne de partea nobilului şi mândrului popor român. Nu există alte opţiuni pentru noi, ar trebui să înţelegeţi asta!”

Ce a răspuns premierul României?

„Trebuie să apărăm cetățenii, acest lucru îl cer și eu. Nu am să ignor vocea poporului. Martor e mare susținere populară pe care o avem în România. Ascultați pe toată lumea de bună-credință și vreau un dialog constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România și pentru Uniunea Europeană”, a spus Viorica Dăncilă.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzales Pons a vorbit, la finalul dezbaterii,  în exclusivitate pentru „Jurnalul de Seară” de la Digi24, despre ce a aflat de pe urma întâlnirii cu Viorica Dăncilă.

Esteban González Pons, eurodeputat spaniol, vicepreşedintele Grupului PPE: „(Viorica Dăncilă, n.r.) nu a dat niciun fel de răspunsuri Parlamentului European. I-am cerut să asculte vocea poporului român, să asculte ce spune Comisia Europeană, care a fost foarte clară în mesajele sale, dar să asculte de Parlamentul European şi de cel român deopotrivă. Astăzi, în Parlamentul European, niciunul dintre marile grupuri politice nu a susţinut mesajele sale (ale premierului, n.r.). Îmi este clar că premierul a încercat astăzi să explice ceva ce nu poate fi explicat. Guvernul român trebuie să respecte separaţia puterilor şi statul de drept”.

- Ce ar trebui să se întâmple acum în România?

- După ce s-a întâmplat în 10 august, când au fost atacaţi oameni - nu politicieni, oameni normali, oameni în carne şi oase din România, (Guvernul român, n.r.) trebuie să asculte ce spun ce spun partenerii europeni. Suntem cu toţii europeni şi e nevoie în România de respect faţă de justiţie şi de stat de drept, la fel ca în restul Europei. Nu e vorba despre un partid de guvernământ dintr-o anumită ţară. Cu toţii trebuie să respectăm regulile şi valorile europene, declară Esteban González Pons, eurodeputat spaniol, vicepreşedintele Grupului PPE.

- Sunt europarlamentarii dezinformaţi cu privire la România?

- Ştiţi, vin dintr-o ţară, Spania, care a fost, la rândul său, o dictatură în trecut. Ştim cât de greu e să schimbi lucrurile, cât de greu se schimbă o ţară. Înţeleg că nu e uşor ca România să ajungă să fie ţara pe care la care visează românii. Asta nu înseamnă că restul Europei nu are informaţii reale cu privire la ce se întâmplă în ţara voastră. Ştim perfect ce se întâmplă acolo şi tocmai de aceea suntem îngrijoraţi. (un interviu de Alina Mărculescu Matiș)

Citiți și: 

EXCLUSIV. „Premierul dvs. a fost foarte agresiv”. Cum vede prestația Vioricăi Dăncilă în PE autoarea raportului despre Ungaria

Cele patru mari minciuni pe care politicienii Puterii le-au spus la Strasbourg şi Bucureşti

EXCLUSIV. Eurodeputata care a adus în PE lista de întrebări pentru Dăncilă: Sunt motive de îngrijorare

Cine sunt politicienii străini care au apărat-o pe Dăncilă în PE

Cum a fost exportat în Parlamentul de la Strasbourg circul politic românesc

Tudorel Toader anunță o posibilă OUG pe legile justiției

Dragnea o felicită pe Viorica Dăncilă „pentru demnitatea cu care a apărat poziţia și imaginea României în PE"

Tăriceanu o felicită pe Dăncilă pentru prestația din PE. Ce spune despre declarațiile lui Timmermans

Carmen Dan, despre discursul lui Dăncilă în PE: A fost poziţia unui român adevărat

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri