Estonia | Cum au ajuns etnicii ruși la guvernare

Data publicării:
estonul

În timp ce oficialii NATO își fac griji pentru securitatea Estoniei și spun răspicat că nu este singură în fața amenințării Moscovei, un partid susținut de etnicii ruși a ajuns la guvernare în statul baltic. Mai mult chiar, a dat și premierul.

estonul
Juri Ratas, premierul Estoniei

Intrarea Partidului Centru la guvernare a fost posibilă după ce coaliția condusă de fostul premier al Estoniei, Taavi Roivas, a pierdut puterea în noiembrie.

Juri Ratas - liderul partidului care, potrivit New York Times, este susținut în special de etnicii ruși - a fost desemnat prim-ministru de președintele țării, Kersti Kaljulaid, și guvernează țara împreună cu social-democrații și cu o formațiune de dreapta.

Până anul acesta, partidul pro-rus a fost exclus sistematic din negocierile poltice din cauza legăturilor cu partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită. Omul de legătură era fostul președinte al formațiunii, Edgar Savisaar, predecesorul lui Juri Ratas.

În vârstă de 36 de ani, Juri Ratas a fost primar al capitalei Estoniei, Tallinn. Ajuns premier, el spune că țara va rămâne un partener pe care NATO și UE se pot baza în continuare.

Estonia susține actuala politică a Uniunii Europene față de Rusia. Kremlinul trebuie să respecte legislația internațională și suveranitatea vecinilor săi”, a declarat Ratas.

Interesant este însă că, la scurt timp după ce Partidul Centru a ajuns la guvernare, Rusia a ridicat restricțiile privind importul de conserve de pește din Estonia, Lituania și Letonia, impuse ca replică la sancțiunile adoptate de UE contra Moscovei din cauza intervenției militare în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri