Estonia. Liberalii câștigă alegerile legislative, urmați de extrema-dreaptă

Data publicării:
estonia alegeri
Foto: Shutterstock

Partidul Reformei, care are o doctrină liberală şi care se află în prezent în opoziţie, a obţinut cele mai multe voturi, 40%, la alegerile de duminică din Estonia, potrivit rezultatelor parţiale făcute publice de Comisia Electorală, însă această cifră vine doar din votul electronic, folosit de numai 30% dintre alegătorii înscrişi, relatează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

Estonia - General Imagery
Parlamentul Estoniei. Partidul Reformei, de opoziție, a câștigat alegerile Foto: Guliver/GettyImages

Pe poziţia a doua s-a situat partidul eurosceptic de extremă-dreapta EKRE, cu 13,6%, la o diferenţă foarte mică în faţa partidului conservator Pro Patria (Isamaa), cu 12,6%, care face parte din coaliţia de guvernare.

Partidul de Centru, cu o doctrină mai spre stânga, al premierului în exerciţiu Juri Ratas a câştigat 11,7% din voturi, în timp ce a treia formaţiune din coaliţia aflată acum la putere, social-democraţii, a ieşit pe locul al cincilea, cu 11,4% din sufragii, conform acestor rezultate parţiale.

Nu se ştie încă dacă actuala coaliţie guvernamentală formată din trei partide va putea rămâne la putere.

Alegătorii au votat într-o atmosferă de calm la aceste alegeri legislative la care extrema-dreaptă ar urma să îşi dubleze scorul electoral. Poliţia nu a semnalat decât unele incidente minore până la închiderea urnelor, la 18.00 GMT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri