Eurodeputata care l-a învins pe Viktor Orban în PE: Românii care au ieșit în stradă sunt foarte curajoși

Data actualizării: Data publicării:
olandeza

Eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini, cea care a întocmit raportul privind încălcarea statului de drept în Ungaria și a avut o contribuție decisivă la demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva țării vecine, a vorbit, la Digi24, și despre protestele din România.

Citiţi şi:  Răsturnare de situație. Ungaria nu recunoaște votul din Parlamentul European

Alina Mărculescu Matiș, jurnalist Digi24: Nu vă temeți că acest raport și acest vot i-au dat lui Viktor Orban o victorie de propagandă? Acum, poate spune: „V-am spus că suntem victimele unui atac extern de la Bruxelles".

Judith Sargentini, europarlamentar, autoarea raportului pe Ungaria: Sigur. Va face asta. Dar dacă am fi pierdut, ar fi spus: „Am învins Bruxelles-ul”.

Alina Mărculescu Matiș: Credeți că sunt și alte state membre care ar trebui evaluate în ceea ce privește statul de drept și respectarea valorilor europene?

Judith Sargentini, autoarea raportului pe Ungaria: Da, sunt. Dar nu înseamnă că ar trebui automat să folosim din nou acest instrument care e Articolul 7, pentru că așa ceva se întâmplă după ani de discuții. Cred, însă, că e important ca Parlamentul să ancheteze moartea jurnaliștilor din Slovacia și din Malta. Cred, de asemenea, că acei români care au ieșit, vara asta, în stradă împotriva corupției din țara lor au fost foarte curajoși. Cred că e foarte bine că vom avea o dezbatere despre asta data viitoare când suntem în Strasbourg, în octombrie.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, o rezoluție prin care se demarează împotriva Ungariei procedura pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei.

Este așa-numita „opțiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.

Citiți și: De ce îl detronează baronii pe Dragnea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri