Eurodeputaţii aprobă procedura de sancţionare a Poloniei

Data publicării:
plen parlamentul european_shutterstock_554386300

Eurodeputaţii au aprobat, joi, procedura Comisiei Europene (CE) privind sancţionarea Poloniei pentru încălcarea statului de drept, relatează Reuters.

plen parlamentul european_shutterstock_554386300
FOTO: Shutterstock

UE a lansat o procedură în baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care ar putea, în mod teoretic, să conducă la o suspendare a drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European, în cazul în care puterea nu revine, până la 20 martie, asupra reformelor care vizează sistemul judiciar.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator, la putere) consideră aceste reforme necesare, pentru a pune capăt unui sistem corupt şi a îmbunătăţi eficienţa justiţiei.

Propunerea CE a fost adoptată în PE cu 422 de voturi la 147. Alţi 48 de parlamentari s-au abţinut.

O asemenea decizie, care necesită unanimitatea celorlalte state membre, pare însă puţin probabilă, cu atât mai mult cu cât premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se va opune.

Noul premier polonez Mateusz Morawiecki, care a înlocuit-o pe Beata Szydlo în decembrie, caută să scadă tensiunile cu blocul comunitar. El urmează să se întâlnească, pe 8 martie, cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri