Europa, continent al protestelor. Zeci de mii de oameni din Germania, Spania şi Portugalia acuză politicile de austeritate

Data publicării:
europa proteste


Ciocniri între protestatarii Bloccupy şi poliţişti la Frankfurt

Cel puţin 7000 de oameni au protestat în centrul oraşului Frankfurt faţă de politicile neoliberale impuse de guvernele ţărilor europene. Marşul, organizat de mai multe organizaţii de stânga, nu a fost lipsit de incidente.

Poliţia a cerut membrilor mişcării Bloccupy, iniţiatori ai protestului din capitala financiară a Germaniei, să renunţe la măştile şi la fularele care le acopereau feţele. Aceştia au răspuns cu cocktailuri Molotov, iar forţele de ordine au ripostat cu fumigene şi gaze lacrimogene.

Mişcarea Bloccupy, apărută după modelul american al celebrei „Occupy Wall Street” dezaprobă măsurile de austeritate din ultimii ani şi instituţiile europene care le-au impus. Banca Centrală Europeană, care aniversează duminică 15 ani de existenţă, este considerată unul dintre principalii vinovaţi pentru măsurile de austeritate impuse statelor europene.

La protest au participat şi cele mai mari sindicate din Germania, precum şi organizaţii de stânga. „Sunt atât de mulţi tineri fără un loc de muncă, iar viitorul unei întregi generaţii este distrus şi decis într-un mod total nedemocratic, de nişte puteri anonime. Prin asta mă refer la Troică, la BCE şi la ceilalţi”, declară un sindicalist. „Cred că este foarte important să facem ceva împotriva puterii băncilor, pentru că trebuie reglementate democratic, şi atunci ai nevoie în stradă de alte puteri care să echilibreze balanţa. Asta e tot!”, spune un alt protestatar.

Marşul, care a avut ca destinaţie sediul Băncii Centrale Europene, a fost întrerupt temporar din cauza ciocnirilor dintre poliţie şi manifestanţi.

Protestul din capitala financiară a Germaniei nu este singular în Europa. Manifestaţii similare au avut loc în Grecia, Spania şi Portugalia, unde nivelul de trai al cetăţenilor a scăzut dramatic în urma măsurilor dure de austeritate, iar şomajul atinge niveluri record.

În capitala Spaniei, manifestanţii au fost la fel de gălăgioşi. Aproape 10.000 de oameni au umplut străzile Madridului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate vinovate, în opinia lor, pentru creşterea fără precedent a şomajului. „Toate guvernele Uniunii Europene se supun unui sistem capitalist care distruge în totalitate statul bunăstării economice pe care l-am construit cu multă luptă şi sacrificiu”, deplânge un manifestant contra austerităţii.

Mişcări similare au fost organizate şi în Portugalia, în scopul de a evidenţia că în ţările în care se aplică politici de austeritate „oamenii sunt nefericiţi, trăiesc în sărăcie, îşi pierd drepturile şi se întorc la condiţiile de viaţă de acum un secol”, declară un participant la protestul din Lisabona.

Potrivit ultimelor date ale Eurostat, şomajul a atins în luna aprilie în Uniunea Europeană un nivel fără precedent, de 12,2%, iar cei mai afectaţi sunt tinerii. În Spania, rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 56%, iar în Grecia - 62%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri