Europa pregătește o „mega-constelație” de sateliți pentru internet. Ar putea deveni funcțională în 2024

Data actualizării: Data publicării:
Space in Images - European Space Agency (ESA)
Satelit din sistemul Galileo. Foto: Profimedia

Comisia Europeană vrea ca viitoarea sa mega-constelație de sateliți pentru internet de mare viteză să devină funcțională în 2024, relatează BBC.

Proiectul anunțat de Bruxelles are ca primă prioritate furnizarea de internet broadband în zonele în care infrastructura terestră nu poate ajunge, dar mai târziu ar urma să alimenteze servicii precum mașinile fără șofer.

Proiectul va fi asemănător cu rețeaua americană Starlink și rețelele OneWeb din Marea Britanie și India.

Un consorțiu de companii aerospațiale și de telecomunicații este în curs de a defini domeniile de aplicare pentru viitoarea rețea de sateliți.

„Obiectivul meu este să mergem repede. Prin urmare, ar fi potrivit ca CE să prezinte anul acesta o propunere către Parlamentul European și Consiliu, astfel încât să putem face pași concreți”, a spus Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

„Pentru a fi gata, am lansat în urmă cu câteva săptămâni un studiu privind un sistem de conectivitate spațială sigur. Consorțiul selectat format din producători europeni de sateliți, operatori și furnizori de servicii, operatori de telecomunicații și furnizori de servicii de lansare a satelițilorvor studia posibila proiectare și dezvoltare a acest proiect.

Acest lucru va oferi informații despre dimensiunea tehnică, dar și structura de guvernanță, finanțarea, misiunile, domeniul de aplicare. Mă aștept la primele lor reacții în luna aprilie a acestui an”, a adăugat comisarul.

Sistemul sigur de comunicații ar fi următorul proiect spațial emblematic al UE după constelația de sateliți Galileo și programul Copernicus, cu nava sa spațială Sentinel.

Europa are nevoie de o astfel de constelație de sateliți dacă dorește să rămână competitivă la nivel global.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri