Europenii amână decizia în legătură cu autorizarea vaccinului de la Moderna

Data actualizării: Data publicării:
vaccin anticovid pe o masca pe protectie
Vaccinul anti-Covid al companiei Moderna. Foto: Profimedia Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni seara, la Amsterdam, că amână până miercuri decizia cu privire la recomandarea utilizării unui al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel al companiei americane Moderna, care a fost aprobat deja în Statele Unite și Canada încă din decembrie.

Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna. Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet, scrie agenția dpa, citată de Agerpres.

EMA nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri.

După ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebui să ia mult timp şi este considerată o formalitate. Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin de la Moderna. Este vaccinul cu care în Statele Unite a fost vaccinată Kamala Harris, vicepreședintele ales, în timp ce președintele ales, Joe Biden, a fost vaccinat cu vaccinul de pa Pfizer-BioNTech.

EMA a autorizat în decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, deocamdată singurul folosit în Uniunea Europeană.

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puține problema în ce privește distribuția pentru că deși folosește același principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obișnuite.

Moderna ar urma să-și deschisă o fabrică în Elveția, unde ar putea produce 800.000 de doze de vaccin zilnic.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri