Europenii au aruncat în medie 127 de kilograme de mâncare în 2020 (Eurostat). România nu a raportat date

Data actualizării: Data publicării:
Throw Away Pizza In Dustbin
Europenii aruncă aproape 130 de kilograme de mâncare pe an. Foto: Profimedia

În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România se află printre cele patru țări care nu au raportat date privind risipa de mâncare.

Gospodăriile au generat 55% din deşeurile alimentare, reprezentând 70 kg per locuitor. Restul de 45% au fost deşeuri generate în lanţul de aprovizionare cu alimente, potrivit datelor Eurostat, preluate de Agerpres.

Este prima monitorizare la nivelul UE a deşeurilor alimentare publicată de Eurostat.

România, Belgia, Malta și Letonia nu au furnizat date pentru întocmirea acestui raport, mai precizează Eurostat.

Însă potrivit unui raport realizat de un departament guvernamental în 2020, românii aruncau 129 de kilograme de mâncare pe an, ceea ne situează aproape de media europeană.

Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât şi la nivel global. Nivelul deşeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori faţă de cantitatea de deşeuri alimentare provenite din sectoarele producerii şi a fabricării produselor alimentare şi băuturilor (14 kg şi 23 kg per locuitor; respectiv 11% şi 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deşeurilor alimentare.

Restaurantele şi serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deşeuri alimentare per persoană, (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul şi alte reţelele de distribuţie a alimentelor au cel mai redus nivel de deşeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricţiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.

food waste
Risipa alimentară în țările UE. Sursă foto: Eurostat

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri