Sari la conținut

Evgheni Şevciuk: Transnistria nu va deveni o „rezervaţie” în centrul Europei

El a declarat, într-un interviu, că „încercările de a impune Transnistria să acţioneze într-un anumit mod sunt o cale greşită”.

„Luând în considerare că viaţa este cel mai preţios lucru, nu poţi să impui, să faci din Transnistria o rezervaţie în centrul Europei. Asta nu va duce la nimic bun”, a afirmat liderul separatist.

„Să ne amintim de (războiul) din 1991-1992. Atunci, la fel, au încercat să ne impună punctele lor de vedere, însă au provocat o adevărată tragedie. Sper că actuala conducere de la Chişinău şi Kiev va fi mai prudentă şi va formula concluzii corecte”, a adăugat el.

„Sperăm că în Ucraina, precum şi în relaţiile noastre cu Republica Moldova se va instaura pacea. De asemenea, sperăm că vom discuta cu Chişinăul doar la masa de negocieri, pentru a găsi un compromis ce nu ne va duce la o tragedie similară cu cea din anul 1992", a declarat Şevciuk, referindu-se la conflictul din estul Ucrainei.

El a insistat că Transnistria va obţine „independenţa” şi a promis cetățenilor că vor trăi „într-o ţară prosperă".

De asemenea, liderul separatist de la Tiraspol s-a referit la conflictul dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor, declarând că ar vrea ca divergenţele dintre Moscova şi Kiev asupra acestei probleme să fie soluţionate cât mai curând. „De acest fapt depinde nu doar funcţionarea întreprinderilor, ci şi încălzirea locuinţelor din Transnistria, R.Moldova, România şi, mai departe, în Balcani", a adăugat el.

Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi situat în estul Republicii Moldova, și-a proclamat independenţa în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu circa 1.500 de morţi.

În prezent, în regiunea separatistă sunt staţionaţi circa 1.200 de militari ruşi, în cadrul unui contingent de menținere a păcii.