Exclusiv. Lupta refugiaţilor pentru supravieţuire

Data publicării:
refugiati serbia

Refugiaţii ajunşi în Serbia duc o adevărată luptă pentru supravieţuire, în aceste zile geroase. Stau în hale abandonate, unde fac focul şi încearcă să se încălzească folosind păturile primite de la voluntari. Refuză să meargă în centrele ridicate de autorităţi, pentru că odată ajunşi acolo, nu şi-ar mai putea continua drumul spre vestul Europei.

Sunt -8 grade Celsius în Belgrad, iar pentru aceşti refugiaţi, orice bucată de lemn care poate fi pusă pe foc e o adevărată comoară. Oamenii s-au instalat în nişte hale abandonate, în apropiere de gara centrală. Condiţiile în care trăiesc sunt deplorabile. De pildă, apa e încălzită în cutii de vopsea.

Niciunul din cei 1.000 de refugiaţi n-ar da însă depozitul părăsit pe centrele construite de autorităţi. Teama de a fi deportaţi îi face să uite de frig.

Oamenii se invelesc cu mai multe pături şi dorm într-un fum gros. Trebuie să facă focul pentru a face faţă temperaturilor extrem de scăzute din timpul nopţii.

Majoritatea au plecat din Pakistan, Irak şi Siria, în speranţa că vor începe o viaţă nouă în vestul Europei.

Mai mulţi voluntari, veniţi din Italia, îi ajută în fiecare zi pe refugiaţi, cu mâncare şi haine.

Irene Manganini, voluntar: „Cred într-o altă Europă, una fără graniţe. Sunt voluntari peste tot care împart haine şi mâncare, unii curăţă clădiri sau sistemele de încălzire, stăm cu refugiaţii şi bem ceai.”

Potrivit datelor oficiale, în centrele de tranzit din Serbia sunt cazaţi peste 7.000 de refugiaţi, majoritatea femei şi copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri