Sari la conținut

EXCLUSIV. Mesajul jurnaliștilor francezi pentru cei care vor să atace libertatea de exprimare

Solidaritatea este uriaşă în jurul săptămânalului Charlie Hebdo. Atentatul comis miercuri i-a conferit publicaţiei un nou statut, de simbol al libertǎţii presei. Iar acum, jurnaliştii au un plan măreţ - vor scoate miercurea viitoare un tiraj record de un milion de exemplare, adică de 20 de ori mai mare decât în mod normal.

Pentru că nu mai pot lucra în redacţia lor, au fost primiţi aici, în redacţia Liberation, pentru a-şi continua munca în pofida a tot ceea ce s-a întâmăplat şi a faptului că au mai rămas doar câţiva oameni în viaţă după atentat.

„Charlie Hebdo duce o luptă pentru libertatea presei, pentru libertatea de gândire. Sunt verii noştri, era normal să-i primim în redacţie, era normal să accepte să vină la noi, cred că am făcut acest lucru în numele jurnaliştilor francezi, al celor din întreaga lume şi a celor care au murit pentru ideile lor”, spune Johan Hufnagel, directorul adjunct al publicației „Liberation”

Însă nu doar echipa de la „Liberation” le-a dat o mână de ajutor supravieţuitorilor de la „Charlie Hebdo”. Aceştia au primit sprijin de la jurnaliştii de la „Canal +” şi „Le Monde”, în timp ce cotidianul britanic "The Guardian" a anunţat că va face o donație de 128.000 de euro. Iar guvernul francez a deblocat un milion de euro.

Au vrut să ucidă Charlie Hebdo, dar nu a murit şi asta am văzut azi. Charlie Hebdo va continua, e clar! Acesta e mesajul care trebuie transmis celor care vor să atace libertatea de exprimare şi o ţară democratică”, a spus Djamel Mazi, jurnalist iTELE.

În chioşcuri nu se mai gǎseşte nici un singur exemplar Charlie Hebdo din cele 60.000 apǎrute în ziua atentatului. În plus, unele numere din colecţia săptămânalului încep sǎ fie propuse la vânzare pe Internet pentru preţuri cuprinse între 1.000 şi 60.000 de euro.