Exerciţiu militar insolit: Elveţia a simulat un atac din partea Franţei

Data publicării:
elvetia-1

Ştirea ocupă primul loc în topul celor mai partajate articole, duminică, pe site-ul Le Monde, informaţia despre acest exerciţiu militar insolit stârnind ironiile cititorilor publicaţiei franceze, scrie Mediafax.

Anul trecut, armata elveţiană şi-a imaginat, în cadrul exerciţiului militar „Stabilo Due”, o Europă scufundată în haosul provocat de prăbuşirea monedei euro şi un aflux masiv de refugiaţi în micuţa Republică helvetă. Acea simulare a făcut ocolul lumii, generând articole amuzante chiar şi în presa americană.

În acest an, scenariul noului exerciţiu al brigăzilor blindate din Elveţia romandă, denumit „Duplex-Barbara”, a simulat un atac francez împotriva Confederaţiei helvete.

Exerciţiul presupunea că Franţa, aflată într-o completă derută financiară, s-a dezintegrat în mai multe entităţi regionale, sub efectul crizei financiare. Una dintre acestea, denumită Saônia, corespunzând actualului departament francez Jura, decide să atace Elveţia prin trei puncte de trecere, apropiate de oraşele Neuchâtel, Lausanne şi Geneva, potrivit unui hărţi publicate în Le Matin Dimanche. O organizaţie paramilitară apropiată de guvernul din Saônia, denumită BLD (Brigada liberă din Dijon), vrea „să vină să recupereze banii pe care Elveţia i-a furat din Saônia”, cu scopul de a şterge datoria saoniană şi de a organiza atentate în Elveţia.

După publicarea acestui articol pe site-ul Le Monde, reacţiile cetăţenilor francezi nu s-au lăsat aşteptate, cei mai mulţi dintre ei reacţionând cu mult umor faţă de acţiunea armatei elveţiene.

„Această poveste elveţiană are mai mult umor decât bancurile cu belgieni”, scrie un cititor, referindu-se la tradiţionalele glume şi ironii dintre francezi şi belgieni.

„Obiectivul invaziei Elveţiei: Le furăm toată ciocolata şi mai ales reţetele. Bonus: vom captura celebra marmotă”, a scris un alt cititor.

Totuși, pentru elvețieni, acest exercițiu nu a fost o glumă.

„Pentru a fi credibilă, armata elveţiană trebuie să anticipeze ameninţările din secolul al XXI-lea”, a reacţionat Antoine Vieillard, consilier general al provinciei Haute-Savoie. Daniel Berger, comandantul brigăzii de vehicule blindate elveţiene, consideră că „exerciţiul nu are nimic de-a face cu Franţa pe care noi o apreciem, dar a fost pregătit încă din 2012, atunci când relaţiile fiscale franco-elveţiene erau mai puţin tensionate. Oraşele franceze de pe hartă sunt menţionate doar pentru a oferi soldaţilor o scară reală a dimensiunii geografice”.

Duminica trecută, elveţienii au votat cu o largă majoritate pentru menţinerea sistemului lor militar actual, fondat pe serviciul militar obligatoriu. Astfel, 73,2% dintre votanţi au spus „Nu” propunerii iniţiate de Grupul pentru o Elveţie fără armată (GSSA) care solicita desfiinţarea serviciului militar obligatoriu şi înlocuirea acestuia cu voluntari sau o armată alcătuită din militari profesionişti.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri