Experiment eșuat. Ce se întâmplă când consumi de 100 de ori mai multă cafea peste limita admisă

Data publicării:
cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Universitatea Northumbria din Marea Britanie a fost amendată cu 400.000 de lire sterline (470.575 de euro), pentru periclitarea vieţii unor studenţi, care, în cadrul unui experiment despre efectele cafelei, au primit o cantitate din acest produs de 100 de ori mai mare decât limita admisă, informează BBC.

cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

 

Doi dintre studenţii participanţi la acel experiment au suferit efecte secundare „care le-au periclitat vieţile”, afirmă presa britanică. Reprezentanţii Universităţii Northumbria au declarat la Tribunalul Coroanei din Newcastle că „regretă profund şi sincer” acel experiment, în urma căruia instituţia de învăţământ superior a primit o amendă de 400.000 de lire sterline, potrivit News.ro.

Alex Rossetta şi Luke Parkin, doi studenţi la facultatea de Ştiinţe sportive, au primit fiecare echivalentul a 300 de ceşti de cafea.

Ei au fost internaţi în secţia de terapie intensivă pentru a face dializă, după ce acea eroare de calcul le-a produs efecte secundare violente.

Procurorul Adam Farrer a declarat în sala de judecată că acea supradoză de cafea „ar fi putut foarte uşor să le fie fatală”.

Peter Smith, avocatul apărării, a spus că reprezentanţii universităţii „insistă asupra faptului că iau foarte în serios sănătatea studenţilor şi corpului profesoral”.

Cei doi studenţi s-au oferit să participe la un test realizat în martie 2015, conceput pentru a măsura efectele cofeinei asupra organismului uman în timpul exerciţiilor fizice.

Ei au primit 30 de grame de cofeină în loc de 0,3 grame (limita admisă, n.r.), a precizat Adam Farrer.

Decese au fost raportate după un consum de 18 grame de cafea, a adăugat acelaşi procuror.

Universitatea britanică a renunţat să mai folosească tablete de cofeină şi a optat pentru cafeaua pudră.

Calculul aferent cantităţilor de cafea oferite voluntarilor din acel experiment a fost făcut de pe un telefon mobil, iar punctul zecimal a fost plasat eronat şi nu a existat o analiză a riscurilor.

Ambii studenţi au beneficiat de o recuperare completă, chiar dacă Alex Rossetta a raportat tulburări ale memoriei de scurtă durată.

Universitatea Northumbria şi-a recunoscut vinovăţia la acuzaţia de încălcare a normelor de sănătate şi siguranţă, în cadrul unei audieri în instanţă, ce a avut loc luna trecută.

Această instituţie de învăţământ superior are peste 30.000 de studenţi şi dispune de un buget de aproape 250 de milioane de lire sterline.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri