Expiră ultimatumul dat separatiștilor din Ucraina. Manifestanții ucraineni și activiștii proruși s-au bătut la Odessa

Data publicării:
harkovv

Manifestanţii pro-ruşi şi susţinătorii Kievului s-au confruntat timp de câteva ore la Odessa. Violenţele au început odată cu sosirea în oraş a unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale. Cele două tabere s-au strâns în faţa hotelului în care era cazat acesta şi şi-au împărţit pumni.

De altfel, tensiunile rămân foarte ridicate în mai multe oraşe din estul Ucrainei. Este vorba de Harkov, Lugansk şi Doneţk, unde pro-ruşii au ocupat mai multe clădiri administrative şi cer desprinderea de Ucraina.

La Doneţk a ajuns şi premierul ucrainean, care s-a întâlnit cu oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din ţară şi cel care a jucat rolul de mediator între autorităţi şi separatişti.

„Trebuie să facem totul, astfel încât oamenii înarmaţi care ocupă acele clădiri să le părăsească fără a fi folosită forţa”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

Situaţia este asemănătoare şi în Lugansk. Aici, activiştii proruşi au respins dialogul cu Kievul şi şi-au întărit baricadele în jurul clădirilor oficiale ocupate la începutul săptămânii.

Între timp, NATO a făcut publice fotografii făcute din satelit cu trupele ruseşti comasate la graniţa cu Ucraina. Oficialii Alianţei Nord-Atlantice spun că este vorba de aproximativ 40 de mii de soldaţi ai Moscovei.

Kremlinul susţine, însă, că fotografiile respective au fost făcute în 2013, atunci când în zonă a avut loc un exerciţiu militar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri