Explicațiile premierului Olandei pentru întârzierea campaniei de vaccinare: Am fost luați pe nepregătite de aprobarea vaccinului

Data actualizării: Data publicării:
premierul mark rutte cu mana la gura in parlament
Premierul Mark Rutte a dat explicații în Parlament de ce Olanda este singura țară din UE unde încă nu a început campania de vaccinare Foto: Profmedia

Guvernul olandez, condus de premierul de centru-dreapta Mark Rutte, a fost criticat de parlamentari, marți, în timpul unei dezbateri, pentru că Regatul Țărilor de Jos a rămas singurul stat din UE care nu a început încă vaccinarea.

Ţările de Jos au primit deja sute de mii de vaccinuri Pfizer împotriva COVID-19, pe care le-au depozitat la temperaturi scăzute, dar vor începe vaccinarea abia miercuri, vizând iniţial numai lucrătorii din sănătate.

Guvernul olandez a fost luat pe nepregătite de aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), în decembrie, şi nu a putut să declanşeze campania de vaccinare din cauza unor probleme logistice, a declarat marţi prim-ministrul Mark Rutte în faţa parlamentului, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 al Pfizer şi BioNTech în 21 decembrie. Până săptămâna trecută, 164.000 de doze au fost livrate Olandei, iar marţi numărul acestora a ajuns la 288.000, a explicat Mark Rutte. Ţările de Jos nu au fost pregătite pentru logistica distribuirii vaccinului Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius, le-a mai spus Rutte parlamentarilor.

„Principala problemă este că am primit-o mai devreme decât ne aşteptam”, a spus Rutte, referindu-se la aprobarea vaccinului de către EMA. „A fost un vaccin diferit de cel la care ne aşteptam... fiind imposibil să fim flexibili”, a mai afirmat el.

Liderul Partidului laburist, Lodewijk Asscher, l-a acuzat pe Rutte că nu face decât să caute scuze, în timp ce „300.000 de vaccinuri sunt în congelatoare şi nimeni nu este vaccinat”.

Olanda plănuia să înceapă vaccinarea cu persoanele cele mai vulnerabile din azilele de bătrâni, dar vaccinul Pfizer vine în cutii de aproape 1.000 de doze, care nu pot fi depozitate în acele locuri, notează Reuters.

Numărul de infectări cu coronavirus a rămas ridicat în Olanda în ultimele săptămâni, în pofida unui lockdown dur care a impus luna trecută închiderea tuturor şcolilor şi majorităţii magazinelor. „Nu există încă efecte convingătoare ale lockdown-ului de la 15 decembrie”, a anunţat marţi Institutul naţional pentru sănătate publică.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri