Explozia din Rusia | Meteorolog, despre deplasarea norului radioactiv spre Europa: Greu de spus dacă am scăpat

Data publicării:
nor radioactiv

Particule posibil radioactive au fost eliberate în atmosferă în timpul exploziei rachetei rusești. Reprezintă ele un pericol pentru Europa? Iată ce spune un meteorolog.

Jurnalist: Sigur că lumea se va alerta, pentru că lumea își amintește de Cernobîl, de explozia nucleară. Care sunt condițiile meteorologice, cât de periculos este și cât de departe poate ajunge pericolul?

Meteorolog: Exact, întrebarea este cât de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. Vă pot prezenta un grafic care arată cum este vremea în acest moment. Și în urmă cu câteva zile situația meteo era similară. Vă uitați acum la o hartă care arată presiunea atmosferică ridicată și cea joasă, direcția vântului și puterea cu care bate. Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă.

Jurnalist: Asta înseamnă că țările din Vest sunt în siguranță, că au scăpat de cenușa ajunsă în atmosferă.

Meteorolog: Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei.

Jurnalist: În ce măsură, și este probabil o întrebare la care este imposibil să răspunzi, Suedia și Norvegia pot răsufla ușurate și spune că sunt în siguranță?

Meteorolog: Depinde de ce a fost dispersat în atmosferă și în ce cantitate, de intensitatea cu care bate vântul și dacă condițiile meteorologice se schimbă radical. Dar vântul din Nordul Europei împinge totul spre regiunea nordică a Rusiei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri