Extrema-dreaptă este în ascensiune în Austria

Data publicării:
austria3 1

Social-democraţii actualului cancelar Werner Faymann au fost votaţi de 27 % dintre cei care s-au prezentat duminică la vot, în timp ce conservatorii au obţinut doar 23 de procente. Ambele formaţiuni au pierdut câte două procente faţă de alegerile precedente. Voturile pierdute de moderaţii se regăsc în cele patru procente obţinute de Partidul Libertăţii. Extrema-dreaptă a obţinut 22 % din voturi, faţă de 18 procente, cât înregistraseră la scrutinul din 2008.

În mai multe ţări europene, partidele naţionaliste au câştigat multe procente în alegeri, după izbucnirea crizei economice, în 2008. Chiar şi aşa, scorul obţinut acum de Partidul Libertăţii i-a surprins pe mulţi austrieci.

Deşi mândru de scorul obţinut acum, liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache, nu vrea să fie comparat cu predecesorul său în fruntea naţionaliştilor, Jorg Haider. Acesta a reuşit să aducă Partidul Libertăţii în Parlament, la alegerile din 1999. După intrarea extremei-drepte la guvernare la Viena, Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni Austriei, pe o perioadă de şase luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri