Familia regală, „rănită” de anunțul ducilor de Sussex. Expert regal: „Ce își dorește Meghan, Meghan primește”

Data actualizării: Data publicării:
Printul Harry si Meghan Markle, la una dintre ultimele lor aparitii in calitate de membri ai familiei regale britanice
Meghan Markle și prințul Harry. Foto: Getty Images

Familia regală a Marii Britanii s-ar fi simțit „rănită” de anunțul prinţului Harry şi al soţiei sale, ducesa Meghan de Sussex, privind renunțarea la rangul de membri „seniori”, potrivit BBC.

BBC scrie că li s-a sugerat că ducii de Sussex nu s-au consultat cu Familia regală înainte de a face anunțul de miercuri.

Regina Elisabeth a II-a ar fi fost „luată prin surprindere”, potrivit corespondentului regal al BBC Jonny Dymond, întrucât discuțiile privind viitorul cuplului ar fi fost demarate, dar se aflau într-un stadiu incipient, potrivit Mediafax.

Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei Elisabeth a II-a, a transmis că trebuie să fie rezolvate „chestiuni complicate”.

„După multe luni de reflecţie şi discuţii, am ales să facem o tranziţie anul acesta prin configurarea unui nou rol progresiv în instituţie", au transmis prinţul Harry şi ducesa Meghan într-un comunicat emis miercuri.

"Intenţionăm să renunţăm la statutul de membri seniori ai Familiei regale şi să muncim pentru a deveni independenţi din punct de vedere financiar, dar vom continua să o susţinem deplin pe Majestatea Sa Regina", precizează prinţul Harry şi Meghan Markle, conform BBC şi Sky News.

printul harry si meghan markle
Foto: Getty Images

Prinţul Harry şi ducesa Meghan au transmis că intenţionează să "îşi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord (...)". "Acest echilibru geografic ne va permite să ne creştem fiul cu respect faţă de tradiţia regală în care s-a născut, dar va oferi familiei spaţiul pentru a se concentra pe viitorul capitol, inclusiv lansarea noii noastre entităţi caritabile", potrivit aceleiași surse.

„Ce își dorește Meghan, Meghan primește”, a scris presa britanică, citând un expert regal, care a sugerat că în acest caz decizia a fost luată de ducesa de Sussex.

„Harry și Meghan și-au făcut un obicei din a lua decizii fără ca ceilalți să știe ce urmează să se întâmple. Mă îndoiesc că cineva de la Palatul Buckingham – de la regină în jos – știa ce se întâmplă. Pare a fi o succesiune de lucruri făcute în stilul lor, ceea ce e greșit. Vor avea un picior în Canada și unul în Marea Britanie. Cum o să funcționeze asta? Vorbesc despre schimbarea climatică și totuși ei vor traversa dus-întors Atlanticul în avion”, spune expertul regal Dickie Arbiter.

„Cred că mulți se vor uita la ceea ce s-a întâmplat și vor o vor învinui pe ea”, adaugă expertul.

Ruptura dintre prințul Harry și ducesa Meghan, pe de o parte, și restul familiei regale, de cealaltă parte, este evidentă

Fostul secretar de presă al reginei Dickie Arbiter a declarat pentru Newsnight că „va rămâne de văzut" cum își vor pune în aplicare planul.

Acesta a vorbit despre problemele legate de securitate: "Scotland Yard se ocupă de protecția membrilor familiei regale. Li se va cere și poliției canadiene să se ocupe de acest lucru? Cine va plăti?".

Ruptura dintre prințul Harry și ducesa Meghan, pe de o parte, și restul familiei regale, de cealaltă parte, este evidentă, scrie BBC.

Printre întrebările care trebuie să fie puse se numără cele legate de noul lor rol, de unde vor locui, de cine va plăti pentru locuințele lor, ce relație va fi între ei și restul familiei și ce semnificație are acest gest pentru Casa regală a Marii Britanii.

În noiembrie anul trecut, prinţul Andrew, fiul mijlociu al reginei Elizabeth a II-a, a anunţat că renunţă la atribuţiile publice regale, pe fondul scandalului generat de relația cu miliardarul american Jeffrey Epstein, care, cu câteva luni înainte, s-a sinucis în celula sa de la o închisoare din New York, în contextul în care era inculpat pentru agresiuni sexuale.

Semnele că ducii de Sussex nu erau fericiți de viața lor au apărut de mai multe luni. În octombrie anul trecut, prinţul Harry a dat în judecată mai multe tabloide din Marea Britanie, pentru presupuse interceptări telefonice ilegale şi încălcarea vieţii private, la câteva zile după ce a criticat presa pentru că ar fi declanşat o campanie de hărţuire a soţiei sale.

Anunţul a fost însoţit şi de un discurs critic la adresa tabloidelor britanice, un gest neobişnuit din partea unui membru al familiei regale britanice.

În acest discurs, Harry a spus că ducesa este hărţuită de presă la fel cum a fost şi mama sa, prinţesa Diana de Wales, înainte de a muri, în 1997. „Temerea mea cea mai mare este că istoria se repetă", a spus prinţul.

„Din nefericire, soția mea a devenit una dintre recentele victime ale unui tabloid britanic care pornește campanii împotriva unor persoane fără a se gândi la consecințe - o campanie care a escaladat în ultimul an, în timpul sarcinii sale și în timpul creșterii fiului nostru", a declarat prințul Harry.

„Am fost un martor tăcut al suferinţei sale prea mult timp", a mai spus prinţul la momentul respectiv.

Meghan Markle a recunoscut că faptul că s-a aflat în atenția presei de când a devenit mamă a fost pentru ea o „luptă”

Ulterior, într-un documentar realizat de ITV, ducesa Meghan de Sussex a declarat că faptul că s-a aflat în atenția presei în perioada de când a devenit mamă a fost pentru ea „o luptă".

În acest documentar, ducesa Meghan spune: „Nu multă lume a întrebat dacă mă simt bine". „Orice femeie - mai ales când este însărcinată - este vulnerabilă, deci, pentru mine a fost o provocare, apoi, de asemenea, după naștere", a spus Meghan, întrebată fiind cum a făcut față. „Și, pentru o femeie, este mult. Și, de asemenea, mulțumesc de întrebare, nu multă lume m-a întrebat dacă mă simt bine. Dar este un lucru real prin care treci în culise", a mai spus aceasta.

meghan markle crop ITV News
FOTO: Captură ITV News

Miercuri, ducii de Sussex au anunțat și că vor adopta „o abordare media revizuită" din primăvara acestui an. De exemplu, vor colabora cu „organizații de media democratice și tinere și cu viitori jurnaliști", iar unora li se va acorda acces exclusiv la evenimente regale.

Prinţul Harry, în vârstă de 35 de ani, al șaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, şi fosta actriţă americană Meghan Markle, în vârstă de 38 de ani, s-au căsătorit pe 19 mai 2018, după o relație de doi ani. Archie Harrison Mountbatten-Windsor, primul lor copil, s-a născut pe 6 mai 2019. Cel de-al optulea strănepot al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii este al șaptelea în ordinea succesiunii la tron.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri