Fără speranță de pace. Lupte grele se dau în estul Ucrainei

Data publicării:
UCRAINA TANCURI 22

Locuitorii oraşului Debalţeve trăiesc de mai multe zile într-un zgomot infernal: rafale de mitralieră, tiruri de artilerie şi explozii. Ei sunt prinşi la mijloc între luptele dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

Aceştia din urmă ameninţă că îşi vor extinde ofensiva "până la eliberarea totală a regiunilor Doneţk şi Lugansk", aflate, în mare parte, sub controlul guvernului de la Kiev. Iar localnicii se pregătesc de un război de lungă durată.

Familii întregi au plecat în ultimele zile. S-au săturat să trăiască cu teamă fiecare zi.

„În ultima săptămână, bombardamentele au fost din ce în ce mai intense. În tot acest timp, adulţi şi copii au trăit în subsoluri, fără apă, fără electricitate, fără căldură sau mâncare”, spune o femeie.

„Nu puteam ieşi din pivniţă pentru că exploziile se auzeau la numai 20 de metri de noi. Am fugit spre adăpost în timp ce se trăgea”, a povestit un localnic.

Alţii spun însă că evacuarea nu este o soluţie la problemele lor: „Unde să mă duc? Ce sugeraţi? Ce se schimbă cu această evacuare? Ce să fac după aceea, să-mi părăsesc şi casa pe care mi-o voi găsi?”

Pacea rămâne un vis tot mai îndepărtat pentru estul Ucrainei şi după negocierile eşuate de la Minsk. Emisarul Kievului i-a acuzat pe rebeli că au sabotat întâlnirea, după ce au refuzat să discute despre măsurile pentru încetarea imediată a focului şi retragerea armamentului greu. Nici liderii rebelilor proruşi nu s-au lăsat mai prejos şi au acuzat la rândul lor Ucraina că nu este dispusă să îi asculte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri