Favoritul socialiştilor francezi: un ministru de 147 de zile

Data actualizării: Data publicării:
benoit hamon socialist fb

Primul tur al competiţiei interne în care Partidului Socialist francez îşi desemnează candidatul pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat cu cel puţin două surprize. Prima este câştigătorul: Benoit Hamon, practic un anonim. A doua este apariţia peste noapte a 352.014 voturi care însă nu au schimbat absolut deloc rezultatul final. Ambele sunt amplu dezbătute în presa franceză.

benoit hamon socialist fb
Foto: facebook.com

Plecat în competiţie ca mare favorit, fostul premier Manuel Valls – care a renunţat la conducerea guvernului pentru a intra în campania electorală – a ieşit al doilea. A obţinut 31,11% din voturile exprimate. Cel văzut de presă ca principalul său contracandidat, Arnaud Montebourg, a primit doar 17,52% din voturi. Câştigătorul primului tur este Benoit Hamon, care a obţinut 36,35%.

Născut pe 26 iunie 1967, Benoit Hamon nu s-a remarcat până acum în Partidul Socialist francez. A deţinut, între 2004 şi 2009, un mandat de deputat european. Pentru o scurtă perioadă a fost ministru al Educaţiei într-unul dintre guvernele conduse de cel pe care l-a învins duminică – Manuel Valls. Mai exact, Benoit Hamon a fost ministru timp de 147 de zile, între aprilie şi august 2014. A demisionat, împreună cu Arnaud Montebourg, în semn de protest faţă de politicile sociale, pe care le considera prea liberale, puse în aplicare de Manuel Valls. În august 2016 şi-a anunţat candidatura la învestirea Partidului Socialist pentru alegerile prezidenţiale din 23 aprilie – 7 mai anul acesta.

Benoit Hamon este, comentează postul belgian de televiziune RTBF, politicianul socialist francez care s-a desprins de Francois Hollande. Ceea ce aşteaptă o mare parte a electoratului de stânga profund dezamăgit de preşedinte. Platforma sa electorală tinde să depăşească limitele stângii: propune reducerea numărului săptămânal de ore de lucru şi vrea instituirea unei alocaţii de bază de 750 de euro pentru fiecare cetăţean francez. În campania electorală internă a fost susţinut de organizaţia de tineret – pe care a condus-o în 1993 – şi de primarul oraşului Lille. Influenta Martine Aubry, fiica fostului preşedinte al Comisiei Europene Jaques Delors, nu a candidat pentru învestitură. Dar l-a susţinut pe fostul său purtător de cuvânt şi, se pare, a mizat pe câştigător.

Pe lângă CV-ul său politic destul de subţire şi de platforma politică care exclude orice măsură liberală, Benoit Hamon a mai atras atenţia cu ceva. A refuzat să apară în public alături de soţia sa, Gabrielle Gallar. A spus că aceasta ţine foarte mult ca viaţa sa să rămână privată.

Un prim rezultat final al alegerilor primare, publicat pe site-ul Partidului Socialist francez cu 10 minute după miezul nopţii de duminică, arată că Benoit Hamon a obţinut 454.041 de voturi (36,35%), faţă de cele 388.603 voturi ale lui Manuel Valls (31,11%). Până dimineaţă, numărul de voturi crescuse, în timp ce procentele au rămas constante. Astfel, Benoit Hamon ar fi primit, de fapt, 582.014 voturi iar Manuel Valls – 498.114. În total, numărul votanţilor a crescut cu peste 352.000 peste noapte iar presa franceză acuză organizatorii scrutinului că au manipulat rezultatul. Se vorbeşte chiar, în tabloide, despre o „rezervă” de voturi, lăsată pentru a schimba, în caz de nevoie, rezultatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri