Sari la conținut

Federica Mogherini, mesaj ferm privind sancţiunile impuse Rusiei

Sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei rămân valabile. Acesta este mesajul transmis de Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, aflată astazi la Moscova, în prima sa vizită oficială în Rusia. Ea s-a întîlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. În paralel, şefa diplomaţiei europene şi-a asigurat gazdele că Bruxellesul vrea să ajungă totuşi la o relaţie bună cu Moscova. De partea lor, ruşii susţin că şi ei vor revenirea la relaţii mai bune, dar nu dau niciun semn că ar face vreun pas înapoi, nici în privinţa Crimeei, nici în privinţa implicării în estul Ucrainei. Pe de altă parte, şi Moscova şi Bruxellesul au recunoscut că au interese comune ca situaţia explozivă din Siria să se dezamorseze şi că ar trebui să se concentreze pe astfel de teme.

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene: Avem interese comune, în special în domeniul politicii externe şi al relaţiilor bilaterale. Suntem interesaţi de dezvoltarea unei cooperări strânse cu Rusia. Dorim să găsim puncte comune cu Rusia pentru consolidarea ordinii globale.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Ca şi până acum, ne dorim restabilirea cooperării depline cu Uniunea Europeană, care este cel mai mare partener economic al nostru, cu popoarele cu care avem multe în comun.