Femeia expusă la neurotoxina Noviciok în Marea Britanie a murit

Data publicării:
dawn sturgess

Femeia care a fost expusă la neurotoxina Noviciok în Amesbury, Wiltshire, a murit duminică seară, poliţia britanică declanşând o anchetă pentru crimă. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit la spitalul din Salisbury unde fusese internată, starea sa find critică din 30 iunie.

Noviciok
Foto: Guliver/GettyImages

Starea celeilalte persoane contaminate, Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, expus și el neurotoxinei în Amesbury, rămâne critică, bărbatul aflându-se în spital.

Bărbatul şi femeia au fost internaţi după ce au manipulat „un obiect contaminat”, a anunțat poliţia la sfârşitul săptămânii trecute. Cele două persoane fuseseră găsite în stare critică în locuinţa lor din Amesbury, iar ulterior autoritățile au anunțat că au fost otrăvite cu Noviciok. Confirmarea că cei doi au intrat în contact cu neurotoxina Noviciok a venit în urma unor analize făcute la laboratorul de cercetări militare Porton Down. Inițial, autoritățile anunțaseră un „incident major”.

Premierul britanic Theresa May s-a declarat şocată de deces. „Gândurile mele şi condoleanţele se îndreaptă spre familia şi apropiaţii săi”, a subliniat prim-ministrul. „Poliţia şi agenţii de securitate lucrează pentru a stabili urgent faptele”, a adăugat Theresa May. „Guvernul îşi oferă tot sprijinul populaţiei locale, confruntată cu această tragedie”, a asigurat ea.

Contaminarea celor doi a survenit la patru luni după tentativa de otrăvire cu Noviciok care i-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, la Salisbury, un oraş situat la 13 kilometri de Amesbury, unde a fost găsit cuplul de britanici.

Serghei și Iulia Skripal au supraviețuit și au fost externați, în mai, după o spitalizare destul de îndelungată.

Citiți și: VIDEO. Ultimele imagini cu una dintre victimele atacului cu Noviciok. Cum a fost filmată cu puțin timp înainte să fie otrăvită

Fost șef FSB: Un cercetător britanic „instabil psihic” ar fi folosit neurotoxina Noviciok în Amesbury

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri