Fermierii din Scoția, îngrijorați că Brexitul le închide afacerile: Compania mea are nevoie de mii de angajați sezonieri din România

Data actualizării: Data publicării:
Solariile fermierilor scoțieni îi așteaptă pe muncitorii sezonieri din România și Bulgaria
Solariile fermierilor scoțieni îi așteaptă pe muncitorii sezonieri din România și Bulgaria Foto: captură TV

„Am încercat să convingem localnicii să vină să ne ajute, dar n-au răspuns suficienți. Așa că acești oameni sunt singura noastră soluție pentru a recolta ceea ce producem”, spune fermierul. 

O furtună amenință culmile scoțiene. Aceste ținuturi pitorești sunt pe drumul de ieșire din Uniunea Europeană, alături de Marea Britanie, la sfârșitul acestui an. Și asta chiar dacă majoritatea scoțienilor au votat împotriva Brexit. Oameni precum fermierul James Porter simt că sunt luați de curent împotriva voinței lor. De teamă că va pierde afacerea, caută o ieșire la... ieșirea din Uniunea Europeană. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Într-o dimineață atât de frumoasă, e ușor să uiți pentru o clipă de toate problemele lumii. Vino vara aici și vei găsi afine, zmeură și căpșuni coapte și gata fie culese. Dar James Porter se teme că nu va mai veni nimeni să le culeagă:

Ah, Brexit! Nu-i deloc ușor de reparat. Pentru noi e un mare subiect de îngrijorare. Mai ales când vine vorba de forță de muncă. Compania mea are nevoie de 4.000 de angajați sezonieri din Europa de Est, în principal din Polonia și România. Fără ei mă tem că nu vom putea continua această afacere”, spune James Porter, fermier.

Ca majoritatea alegătorilor din Scoția, James Porter nu și-a dorit Brexitul. Acum, teama că Marea Britanie nu va mai acceptă lucrători din UE devine realitate.

„Am încercat să convingem localnicii să vină să ne ajute, dar n-au răspuns suficienți. Așa că acești oameni sunt singura noastră soluție pentru a recolta ceea ce producem”, explică James Porter.

Nu știe cum se va descurca. Speră că guvernul britanic va veni cu un compromis.

Se reaprind discuțiile despre independența Scoției

Alții așteaptă soluții mai radicale din partea parlamentului scoțian - și ar fi dorit să rămână în UE.

„Sunt foarte furioasă și supărată că am fost scoși din Uniunea Europeană împotriva voinței noastre” - spune o femeie.

„Mi-a frânt inima. Vă rog să mai păstrați un loc pentru noi, vom găsi o cale să ne întoarcem. Vă rog” - declară o alta. 

„Anglia și Scoția urmează drumuri diferite. Anglia vrea să meargă pe propriul drum și vrea să fie mai de dreapta și vrea să se izoleze, să nu mai fie atât de progresistă, dar Scoția vrea să fie o țară deschisă” - explică a treia interlocutoare.

Disperarea provocată de Brexit a reaprins dezbaterea despre independența Scoției.

Scoția și-a mai declarat independența o dată - aici în Arbroath - cu exact 700 de ani în urmă. Kenny Braes este consilier al Partidului Național Scoțian - cea mai puternică forță politică a țării în acest moment. Și-ar dori ca istoria să se repete.

S-ar putea susține o Scoție independentă?

„Bineînțeles că Scoția ar putea fi independentă. E o țară cu resurse uriașe. Avem 25% din potențialul energetic eolian al Europei, e enorm. Și avem unii dintre cei mai bine pregătiți și calificați oameni din Europa. Nu spun că suntem cei mai buni din lume, dar cu siguranță suntem în top”, spune Kenny Braes, consilier SNP.

Scoțienii vor avea șansa să voteze din nou pentru independența țării lor doar dacă primesc acordul guvernului britanic. Dar Kenny Braes, aflat pe punctul de a se înfrupta dintr-o plăcintă scoțiană, e furios:

Kenny Braes, consilier SNP: „Cred că e complet greșit să refuzi oamenilor dreptul democratic de a-și alege propria cale. Cred că așa ceva nu se mai întâmplă nicăieri altundeva în lume sau cel puțin nu în lumea democratică, este dreptul popoarelor de a alege cum și de cine sunt guvernate”.

Dar într-o țară în care tradiția este importantă, există și scoțieni care nu sunt de acord cu el și vor să rămână în Regatul Unit.

„Un alt referendum ar fi o idee foarte proastă. Primul a provocat multe rupturi în societate și a zdruncinat multe prietenii în Scoția” - spune o femeie.

„Nu suntem o țară suficient de puternică pentru a fi independentă. Simt că nu, cu siguranță nu este o idee bună” - adaugă o alta.

„Cu ani în urma aș fi spus da, ne vom separa, dar acum vreau să rămânem uniți”, arată un bărbat.

Dar Kenny Braes este imperturbabil. Crede că efectele Brexitului îi vor face pe acești oameni să se răzgândească.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri