Filmul despre masacrul de pe insula Utoya poate fi vizionat în avanpremieră la București

Data publicării:
Utoya film July 22 proiectie caritabila

La șapte ani de la atacul care a şocat Norvegia și întreaga lume, regizorul Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Trailerul filmului:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Utøya - 22 iulie” urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora un extremist de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo.  Din respect pentru victime și apropiații lor, personajele și experiențele individuale sunt fictive.

Mare parte din ceea ce a fost scris și spus în media a fost despre concepțiile teroristului, despre procesul de judecată și sentință. Prin Utøya – 22 iulie, regizorul Erik Poppe a dorit să redea lupta tinerilor pentru supraviețuire și să atragă atenția asupra victimelor – cei care au fost uciși, cei care au rămas în viață, familiile și apropiații lor.

Anders Behring Breivik, care şi-a schimbat oficial numele în Fjotolf Hansen, a ucis 77 de persoane într-un atac cu maşină-capcană în centrul capitalei Oslo şi într-un atac armat masiv pe insula Utoya în 2011, în cel mai sângeros act de violenţă din Norvegia de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Filmul „Utoya - 22 iulie” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale și va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

Compania Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la București și în parteneriat cu Editura Art și Fundația Estuar organizează un eveniment caritabil în memoria victimelor masacrului, chiar în ziua în care se împlinesc șapte ani de la acest eveniment traumatizant. Astfel, filmul Utøya - 22 iulie va putea fi vizionat în avanpremieră la București duminică, 22 iulie, începând cu ora 21:30 la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37). După film, spectatorii sunt invitați la o dezbatere cu jurnalista Iulia Popovici și psihologul Adrian Socol despre contextul și urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă și recuperarea post traumatică. În cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a cărții Unul dintre noi - Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia, cartea jurnalistei Åsne Seierstad, tradusă de Simina Răchițeanu la Editura Art și disponibilă pe site-ul editurii.

Biletele pentru evenimentul din 22 iulie s-au pus în vânzare prin rețeaua Eventbook. Prețul unui bilet este de 20 de lei. Toți banii încasați din vânzarea biletelor vor fi donați către Fundația Estuar.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri