Filosof german, despre alegerile din Franța: „A fost permis accesul nebuniei colective”

Data publicării:
Travel Destination: Paris
Foto: Guliver / GettyImages

Filosoful german Peter Sloterdijk, autorul celebrului eseu politico-psihologic „Mânie și timp”, susține că spiritul public al Franței, din punct de vedere politic, deține un „dar periculos”.

Travel Destination: Paris
FOTO: Gulliver/GettyImages

Peter Sloderijk a discutat, într-un interviu pentru Le Point, despre atmosfera socială din Franța pe fondul alegerilor prezidențiale.

În opinia filosofului, principala problemă a Franței este că la fiecare scrutin electoral permite „accesul nebuniei colective”.

”Franța este cea mai literară țară din lume, dar această calitate este un dar periculos, pentru că face posibilă, mai mult decât oriunde, retorică flamboiantă, însă care, de cele mai multe, ori este condamnată la o politică de tip Folies Bergere (politică de cabaret – n.r.)”, a mai explicat Sloterdijk.

Folies Bergere este cel mai celebru cabaret din Franța.

În Franța a avut loc, miercuri seara, singura dezbatere televizată dintre cei doi candidați ajunși în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Emmanuel Macron și Marine Le Pen. 

 Un sondaj realizat de Elabe pentru postul de televiziune BFMTV arată că Macron a fost cel mai convingător în dezbaterea televizată. Aproximativ 63% dintre cei 1.314 de telespectatori care au participat la sondaj l-au declarat pe Macron câștigătorul dezbaterii, în timp ce doar 34% au considerat că Marine Le Pen s-a descurcat mai bine. Restul de 3% nu au avut o opinie în acest sens.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța este programat duminică, 7 mai.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri