Final în „războiul cepei” care a divizat Spania. „Trump și Brexit s-au întâmplat pentru mai puțin de atât”

Data actualizării: Data publicării:
un bucatar taie ceapa pe un tocator
Cei mai mulți spanioli preferă tortilla de patatas cu ceapă. Foto: Profimedia Images

Într-un moment rar de unitate națională, Spania s-a reunit în cele din urmă pentru a pune capăt uneia dintre cele mai vechi și aprinse dispute: „cu sau fără ceapă?”, relatează The Guardian.

Ziarul El Mundo a publicat săptămâna aceasta rezultatele unui sondaj privind tortilla de patatas, venerata omletă spaniolă cu cartofi. Se face cu ceapă sau fără?

A câștigat zdrobitor tabăra concebollistas (cu ceapă), iar tabăra sincebollistas (fără ceapă) a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea.

Rezultatul a fost fără echivoc: 72,7% dintre cei chestionați au favorizat ceapa, 25,3% au fost împotrivă, iar 1,9% nu au răspuns.

Răspunsurile au fost corelate și cu preferințele politice, într-o țară cu o scenă politică din ce în ce mai fragmentată și polarizată. Dintre cei care susțin Partidul Socialiști, 73,2% sunt pro-ceapă, la fel ca 72,1% dintre cei care votează pentru Partidul Conservator, 69,4% dintre alegătorii partidului de extremă dreapta Vox, 65% dintre cei care votează pentru partidul anti-austeritate Unidas Podemos și 74,1% dintre cei care votează pentru Cetățeni, un partid de centru-dreapta cu succes electoral recent.

Femeile sunt ceva mai predispuse să favorizeze ceapa decât bărbații (73,3% față de 72,2%), în timp ce sprijinul pentru adăugarea ei în tortilla de patatas este de 65,8% în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani și crește până la 75% în rândul celor între 45 și 64 de ani.

Conștient de natura explozivă a materialului pe care îl publica, Gonzalo Suarez, redactorul șef al El Mundo, a scris pe Twitter: „Tot ce vă cer este să acceptați victoria într-o manieră sportivă și înfrângerea într-una stoică. ”

Mulți spanioli și-au manifestat dezamăgirea pe rețelele sociale: „Tortilla de patatas cu ceapă nu este tortilla de patatas - este o tortilla cu chestii”. Alții s-au bucurat: „Îngenuncheați, sincebollistas!”.

Alții, în schimb, au cerut ziarului să mai soluționeze o dispută: Are ce căuta – sau nu – ananasul în pizza?

Un comentator a făcut apel la calm: „Trebuie să învățăm să-i ascultăm și să-i înțelegem pe cei care nu vor cu ceapă. Brexit și Trump s-au întâmplat s-au întâmplat pentru mai puțin de atât”.

În 2018, consiliul municipal din Betanzos, orașul galician ale cărui tortillas de patatas sunt adesea considerate cele mai bune din țară - a stipulat că cei care intră în concursul pentru cea mai bună omletă a anului ar trebui să folosească doar cartofi, ulei, ou și sare.

Dar cei care preferă ceapa nu au fost surprinși de sondaj.

Pentru Teresa Cuerda, care se pregătește pentru prânz la Casa Dani, celebrul bar cu tortillas din Madrid, deschis de sora și cumnatul ei în 1991, sondajul reprezintă doar confirmarea oficială a unui adevăr vechi și cunoscut.

„Tortilla cu ceapă a fost întotdeauna mult mai populară la Casa Dani decât tortilla fără ceapă. Aș spune că aproximativ 90% dintre clienții noștri preferă tortilla cu ceapă”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri